Sztrájkokkal indulhat az év, két csoport is elégedetlen a fizetésével

2018. január 4. 09:04 2018. jan. 4. 09:04

Január 12-én és 15-én sztrájkolni fognak a köztisztviselők, közalkalmazottak, ugyanis körülbelül 200 ezer közszolgálati dolgozó 10 éve nem kapott béremelést. Az egészségügyi szakdolgozók is munkabeszüntetést terveznek a hónap végén.

Tíz éve szinte ugyanannyiért - egyre kevesebben

Sztrájkkal indítja a választás évét a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, már megkezdték a felkészülést.

Az Mfor.hu cikke szerint január 12-én és 15-én (péntek és hétfő) tartják a munkabeszüntetést, ekkor csupán halaszthatatlan ügyekben fognak eljárni.

A szakszervezet azért jutott erre az álláspontra, mert bár ugyan a múltban már többször is tárgyalt a bérfejlesztésről a kormánnyal, végül semmilyen megállapodást sem sikerült tető alá hozni.

"A közszolgálatban dolgozók egy részét képviselő szervezet szerint fenntarthatatlan helyzet alakult ki a csökkenő reálkeresetek és a munkahelyi fluktuáció miatt. Mint Orbán Viktor miniszterelnöknek tavaly novemberben címzett levelükben írták, olyan helyzet állt elő a vállalhatatlanul alacsony bérek és a fogyóban lévő képzett munkaerő miatt, hogy "ha most vasárnap" rendeznék az országgyűlési választást, előfordulhatna, hogy sok helyen nem lehetne megtartani azt, mert a szakemberhiány veszélyezteti a demokrácia alapintézményét.

Nagyjából 200 ezer olyan közszolgálati dolgozó érdekeit képviselik, akik kimaradtak a bérintézkedésekből és így fizetésük 10 éve nem emelkedett. A jövedelmi helyzetükre tett indítványokat pedig a kormány eddig minden esetben elutasította a szakszervezet szerint" - olvasható a cikkben.

Januárban a tervek szerint csak két nap sztrájkolnak, ám, ha a kormány nem ül le velük tárgyalni, a munkabeszüntetést a következő hónapokban is folytatni fogják, ráadásul mindig eggyel több nappal (februárban három, márciusban négy, és így tovább).

Jelenleg a sztrájkhajlandóság felmérése folyik, de a cikk szerint ott is lehet sztrájk, ahol csupán egyetlen MKKSZ-tag van.

Az egészségügyben is nagy az elégedetlenség

Az RTL Klub Híradója szerint az egészségügyi szakdolgozók is sztrájkra készülnek, ők január végén szüntethetik be a munkát.

A tévécsatornának Soós Adriána, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke elmondta,

"nem elég az egészségügyi szakdolgozóknak adott béremelés, ha összehasonlítjuk (a keresetet) azokkal az országokkal, ahová a magyar dolgozók elvándorolnak, majd összehasonlítjuk azzal, hogy ők mennyit és milyen kedvezőtlen munkakörülmények között dolgoznak, és milyen kevesen vannak."

A szakszervezet 40-50 százalékos béremelést követel a kormánytól, meglátásuk szerint ekkora pénzzel lehetne itthon tartani a munkaerőt.

A FESZ-nek ugyanakkor a csatorna szerint kicsi a tagsága, de az érdekvédelmi szervezet szerint 30-40 ezer embert tudnak elérni. Az RTL Klub megkeresésére a két másik és nagyobb egészségügyi szakszervezet nem reagált.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint az elmúlt két évben átlagosan 65 százalékkal emelkedett az egészségügyi szakdolgozók bére.