Pécsi szál a Csíki Sör tulajának embercsempészbotrányában

2018. január 3. 14:36 2018. jan. 3. 14:36

Lapértesülés szerint embercsempészet miatt keresik az USA-ban Lénárd Andrást, a Tiltott Csíki Sört gyártó üzem tulaját. A csempészett nők egyike, aki meg is szólalt a cikkben, a jelek szerint Pécsett él.

A Magyar Nemzet írta meg, hogy embercsempészet miatt keresik az Amerikai Egyesült Államokban Lénárd Andrást, a magyar kormány által is támogatott székelyföldi sörgyár, a Tiltott Csíki Sört előállító üzem tulajdonosát.

A lap szerdai cikke szerint a férfit 2001. január 21-én fogta el a rendőrség, amint Kanada és az Egyesült Államok közötti zöldhatáron, két mérföldre a hivatalos határátkelőhelytől autójában három külföldi nőt csempészett az országba. A nők állampolgársága a Nemzet által hivatkozott periratból nem derült ki, de mint írták, valószínűsíthető, hogy magyarok.

A lap közlése szerint az egyik nőt az Erdélyi Átlátszó újságírója elérte, ő a Facebook-profilja szerint ma is Pécsett él. A nő a portálnak elárulta: egy amerikai sztriptízbárban táncoltak volna, de nem kaptak vízumot. Ezért Kanadába mentek, ott várta őket Lénárd, és a zöldhatáron mentek volna az államokba.

A férfit és a nőket elkapták, külföldiek becsempészésével és utaztatásával vádolták meg. Lénárd amerikai állampolgárságú menyasszonya 50 ezer dollárnyi óvadékot tett le a férfiért, aki innentől kezdve szabadlábon védekezhetett. Lénárd ezután eltűnt az USA-ból, ügyvédje még az említett évben arról informálta a bírót, hogy a férfi sem most, sem a jövőben nem kíván megjelenni a bíróság előtt - írta a Magyar Nemzet. Ezért letartóztatási parancsot adtak ki ellene, és a cikk által idézett perirat szerint nem volt arra nyom, hogy ezt visszavonták volna.

A Magyar Nemzetnek az ügy kapcsán az üzem tulajdonosa annyit mondott: nem szívesen emlékszik vissza arra, ami ott vele „évtizedekkel korábban” történt.