Tartozik is a kormány a magánnyugdíjpénztárasoknak, meg nem is

2018. január 4. 16:04 2018. jan. 4. 16:04

Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető a magánnyugdíjpénztári tartozásról kérdezte Matolcsy György jegybankelnököt, aki elismerte, a magyar állam tartozik a volt manyup-tagoknak. De azt is hozzátette, hogy mégsem.

Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető kérdezte írásban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét, Matolcsy Györgyöt nemrég arról, hogy a magyar állam tartozik-e még a korábbi magánnyugdíjpénztári (manyup) tagoknak 2826,1 milliárd forinttal, és ha igen, hány embernek.

Tóth a kérdést azért tette föl, mert az MNB az államháztartás pénzügyi vagyonáról szóló jelentés mind a mai napig "feltünteti azt a kötelezettséget, amely az államot terheli a korábbi pénztári tagokkal szemben a magánnyugdíjpénztári vagyon felhasználására tekintettel." Tóth szerint tavaly szeptemberben a nyugdíjpénztári átlépésekből fakadóan az államháztartásnak 2826,1 milliárd forintos kötelezettsége volt.

Tóth Bertalan írásbeli beadványában azt is megkérdezte Matolcsytól, hogyha nem tartozik az állam ezzel a pénzzel, akkor miért tartja nyilván? Ha viszont tartozik, akkor mikor és milyen formában fogja visszafizetni a tartozást a pénztártagoknak?

A szocialista frakcióvezető beadványára Matolcsy György jegybankelnök is írásban felelt - olvasható a Hír TV cikkében.

Matolcsy válaszában úgy érvelt, a vonatkozó szabályozás miatt "a pénztári tagok kilépése és a társadalombiztosítási rendszerbe való teljes körű visszakerülése nem befolyásolhatja az államháztartás egyenlegét, ezért a kilépés során az államháztartás részére átadott eszközöket előlegként kell elszámolni. Ez az előlegként elszámolt technikai tétel jelenik meg az MNB statisztikáiban az államháztartás tartozásaként és a háztartások követeléseként."

Vagyis ezt ténylegesen tartozásként lehetne tekinteni, ha Matolcsy nem teszi hozzá válaszában a következő részt:

"Tartalmi szempontból, jogi, számviteli és költségvetési értelemben nincs jelentősége ennek az összegnek, a kilépett magánnyugdíjpénztári tagokra ugyanazok a társadalombiztosítási nyugdíjszabályok vonatkoznak, mint azokra, akik sohasem léptek be magánnyugdíjpénztárba.

Az előleg kivezetése a statisztikákból az elszámolási szabályok szerint a jövőben a kapcsolódó nyugdíjfizetésekkel arányosan történik. A tétel technikai jellegéből adódóan a statisztikában megjelenő összeg nem kapcsolódik konkrét személyekhez, csak az érintett szektorok statisztikai mutatóira van hatással."

Vagyis a jegybankelnöki értelmezés szerint a 2826,1 milliárd forintnyi magánnyugdíj-vagyon már közös lónak számít, nem köthető konkrét személyekhez, így a vonatkozó nyugdíjkifizetésekkel szépen rovancsolják majd évek alatt az államháztartásból ezt a technikai jellegű tételt.