Közvilágításra kellhetett a kormány által megvétózott pécsi hitelügylet

2018. január 5. 15:05 2018. jan. 5. 15:05

Tizenhat napja nem válaszol a pécsi városvezetés arra a kérdésre, hogy mire kellett volna a karácsony előtt a kormány által elutasított 1,75 milliárdos lízing és hitelfelvétel. Gyanús azonban, hogy a közvilágítás korszerűsítéséhez van köze.

Még karácsony előtt koppintott az orrára Pécsnek állam bácsi, egy 1,277777778 milliárdos lízingügyletet, valamint egy 473 milliós hitel felvételét nem engedélyezte a kormány.

Mindez a Magyar Közlöny egyik számából derült ki. A lízinget és a hitelt "egyéb, törvény által az önkormányzatok számára előírt feladatok teljesítéséhez szükséges infrastrukturális beruházásokra" fordította volna az önkormányzat.

December 21-én a Pécsi STOP megkereste a pécsi önkormányzatot, hogy mi is ez az elutasított hitel és lízing, ám az azóta eltelt 16 nap sem volt elegendő a válaszra. Ami már azért is vicces, mert egy önkormányzatnak 15 napja van a válaszadásra a hatályos törvények alapján, illetve kérhet még egyszer 15 napot, ám ezt jeleznie kell a kérdező felé. Ez azonban eddig nem történt meg.

Ám van egy ügylet még tavalyról, ahol forintra pontosan ugyanekkora összegről, valamint lízingről van szó.

Az az ügylet nem volt más, mint a pécsi közvilágítás korszerűsítésének következő üteme, az erre kiírt közbeszerzésen pedig összesen egy ajánlat érkezett, a K&H Banké. Az ajánlat pontosan 1,277777778 milliárd forintról szól, nettóban. A közbeszerzést az önkormányzat 1,4 milliárdra hirdette meg, és több mint 12 ezer lámpatest lecseréléséről szólt.

Ezért a pénzért a bankintézet a lámpatestek cserélése mellett 10 évig - a lízing futamidejéig - magát a projektet is finanszírozta volna. Ennek fejében a város havi lízingdíjat fizetett volna, ám a végső összeg így mindennel együtt 1,821 milliárd forintra jött volna ki.

Mivel több évre szóló lett volna a hitelfelvétel, ahhoz a kormánynak is kellett volna az engedélye (ezt a 2013/14-es állami adósságátvállalás után vezette be a kormány, hogy ne adósodhassanak el elviekben újra az önkormányzatok).

Látszatra tehát megvan az elutasított hitelügylet nagyobbik része, ám üdvös lenne, ha az önkormányzat válaszában tisztázná az ügyet.