Újrázni kell a pusztahencsei választást

2018. január 5. 16:13 2018. jan. 5. 16:13

A Pécsi Ítélőtábla pénteki végzése szerint meg kell ismételni a Tolna megyei Pusztahencsén, december 17-én rendezett időközi polgármester-választást, mert az egyik jelölt tiltott kampánytevékenységet folytatott.

Az ítélőtábla ezzel részben fenntartotta a Tolna Megyei Területi Választási Bizottság (TVB) december 28-i határozatát, amellyel megsemmisítette a polgármester-választás eredményét, a megismételt választást január 14-re tűzte ki.

Az időközi választás után a szavazáson alulmaradt független jelölt, Iker Ibolya nyújtott be kifogást a helyi, majd fellebbezést a területi választási bizottsághoz. A TVB azt állapította meg, hogy a több szavazatot kapott, független jelölt, Bán István tiltott kampánytevékenységet valósított meg azzal, hogy a szavazóhelyiség 150 méteres körzetében szavazásra buzdította a választókat. A TVB az Iker Ibolya által benyújtott tanúvallomások alapján azt is bizonyítottnak látta, hogy Bán István a választást megelőzően ötezer forintot ajánlott a választópolgároknak azért, hogy rá szavazzanak, így a választás anyagi juttatással való befolyásolásával szintén megsértette a választási törvényt.

A TVB-határozat ellen Bán István felülvizsgálati kérelmet nyújtott be az ítélőtáblához.

A táblabíróság honlapján anonimizált formában közzétett végzés szerint a választás a kampánytilalom megszegése miatt jogszabálysértő volt, az anyagi juttatással való befolyásolást viszont nem állapította meg, mivel Iker Ibolya az erre vonatkozó kifogást a törvényes, háromnapos határidőn túl tette meg.

Az ítélőtábla szerint sérült a választás tisztasága; kifejtették: a választás nem csak akkor ismételhető meg, ha a jogszabálysértés arra érdemi befolyással volt, hanem akkor is, ha ennek lehetősége fennállt.

Pusztahencsén azért rendeztek időközi választást, mert a képviselő-testület szeptember 18-án feloszlatta magát. December 17-én a 816 választásra jogosult közül 588-an szavaztak; Iker Ibolya korábbi polgármester 269, kihívója, Bán István 288 szavazatot kapott, egy voks érvénytelen lett. Az ítélőtábla végzése a képviselő-választás eredményét nem érinti.