Lombikközpont nincs, milliós fizetés van

2018. január 8. 16:12 2018. jan. 8. 16:12

A 24.hu cikke szerint egymilliós fizetéssel alkalmaz a kaposvári megyei kórház két orvost, akik eredetileg az új lombikközpontot működtették volna – ennek híján a szokásos járóbetegellátásban dolgoznak.

A Kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója korábban januárra ígérte a lombikprogram indulását. A 24.hu cikke szerint azonban az érdeklődő párokat január első napjaiban már arról tájékoztatták: legyenek türelemmel, mert negyedéves csúszásban van a projekt. A 24.hu információi szerint a kórháznak se működési engedélye, se eszközparkja nincs a lombikbébi-kezelések megindítására. A közbeszerzéseket még ki sem írták, így a valóságban még hosszabb lehet a csúszás.

Kaposváron tavaly év végén zárták be a legnagyobb magyarországi lombikcég, a Kaáli Intézet kirendeltségét, ennek ellenére a kórház tervbe vette, hogy saját önálló lombikközpont alapít, és piaci fizetésekkel átvette a megszűnő intézet stábját, jóllehet ilyen szolgáltatást egyetlen megyei kórház sem végez az országban.

A 24.hu írása szerint a kaposvári terv egybecsengett az Orbán-kormány szándékaival. 2017 második felében több olyan döntés is született, amely egyértelműen azt jelezte: a kormány próbálja rohamtempóban megfordítani a lombikbébi-kezelések területén kialakult évtizedes magyarországi trendet. A kormány úgy döntött, hogy – háttérbe szorítva a magáncégeket – nagy összegeket pumpál az állami intézetekbe.

A lap kitér arra is: az irányváltás azt követően következett be, hogy Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, majd Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes augusztusban kemény kirohanást intézett a lombikkezelések ellen. Veres püspök általános felháborodást okozva bűnösnek nevezte azokat a párokat, amelyek lombikbébiprogramban vesznek részt. A váratlan kijelentések után a kormány 6 milliárd forintos támogatást helyezett kilátásba az állami kórházak számára saját lombikprogramjaik fejlesztésre.

Szeptemberben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) bejelentette, hogy négy állami intézmény között további 2 milliárd forintos támogatást oszt el a 2017 novembere és 2018 novembere közötti időszakra. A kaposvári megyei kórház ebből közel 900 kezelésre 370 milliós keretet kapott. Ezt a keretet azonban kizárólag lombikbébi-kezelések végzésére használhatják fel, a hiányzó műszereket más forrásból, közbeszerzéssel kellene beszerezniük.

A kormányzati döntés furcsasága, hogy a többlettámogatást úgy ítélték oda, hogy senki sem tudta, hogy egy működő lombikbébiközpont hiányában a NEAK képtelen szerződést kötni a kaposvári kórházzal. Ráadásul a 24.hu szerint a keret eleve túlméretezett, még a bejáratott Kaáli Intézet sem tudott évente 250-300 kezelésnél többet bevonzani a városi kirendeltséghez.

A Kaposvárnak megítélt, de fel nem használt pénzkeret nem vihető át más intézménybe, és elveszik a költségvetési év végén, ezért sem több kezelést, sem több gyerekszületést nem fog eredményezni. A 24.hu a lombikközponttal kapcsolatban megkereste a kaposvári kórházat, de kérdéseinkre nem kapott választ.