Baranyában is gondot okoz a szemétszállítás a kukaholding miatt

2018. január 9. 14:55 2018. jan. 9. 14:55

Nincs könnyű helyzetben a Dél-Kom Nonprofit Kft., amely tavaly vette át a hulladékszállítást és -kezelést Baranyában és még több más helyen is. A nemzeti kukaholding a 2016-os indulása óta finoman szólva sem áll a helyzet magaslatán, emiatt pedig a Dél-Komnak is vannak gondjai.

A Dél-Kom Nonprofit Kft. 2017. évi, valamint a további működéséről szóló előterjesztést tárgyal a pécsi önkormányzat pénzügyi és gazdasági bizottsága január 10-én.

A rezsicsökkentés a szolgáltatónál okozott csökkenést

Az előterjesztés melléklete a cég beszámolója, amelyből kiderül, a rezsicsökkentés nem volt annyira jó megoldás, mint amit a kormány kommunikált.

A lerakási járulék finanszírozására a rezsicsökkentett díjak nem nyújtottak fedezetet, és a rezsi csökkentési jogszabály alkalmazásából eredő bevételkiesést a takarékos költséggazdálkodás sem tudta teljes mértékben ellensúlyozni, így a társaság 2014-2016. időszakban veszteségek mellett is folytatta tevékenységét.

- olvasható a dokumentumban.

Folyamatosan csúszó számlázás

A beszámoló szerint a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) 2016. áprilisi indulása óta nem nagyon sikerült még a számlázás tekintetében a helyzet magaslatára állnia. (Mint ismert, az NHKV indulása óta a helyi közszolgáltatók nem számlázhatnak, ezt a központi szervezet végezné, és a befolyt pénzből oszt vissza összegeket a helyi erőknek.)

A beszámolóban az is olvasható, hogy 2017-ben a Dél-Kom szolgáltatási területe kiegészült több kisebb megyei és régiós szereplő területével (BIOKOM helyett Pécsen, plusz Bonyhád, Mohács, Komló és Hosszúhetény, illetve ideiglenesen a dombóvári körzet), a kisebb szolgáltatók számlázási rendszerének összefésülése a Dél-Kom rendszerével némi csúszást hozott, amire még pluszban jött rá az NHKV rendszerével való összefésülés is. A dokumentum szerint ezen rendszerek integrációja volt a legnehezebb feladat.

Ezek miatt a 2017 első negyedévi számlákat csak júliusban állította ki bérszámlázásban a Dél-Kom (a késlekedésben szerepet játszott az NHKV-val való nehézkes kommunikáció is). A második negyedévben a bérszámlázás lehetősége már megszűnt, emiatt novemberben mentek ki azok a számlák (Pécsen még BIOKOM - Dél-Kom szolgáltatóváltás is bekavart), de például Mohácson idén januárban várhatóak a csekkek.

A harmadik negyedévi számlákat (hasonlóan a második negyedéviekhez) még az NHKV átmeneti számlázóprogramjával alkották meg, azok most januárban várhatóak majd, Mohácson és Bonyhádon a beszámoló szerint viszont februárra csúszik a kiküldésük.

A 2017-es év negyedik negyedévének számlái már az NHKV normál számlázórendszerével fognak készülni, de kiküldési időpontjuk még nem ismert. A Dél-Kom a beszámolója szerint azzal számol, hogy 2018. első negyedévére szinkronba kerül "a közszolgáltatói teljesítés az NHKV Zrt. általi kifizetéssel."

Látja a problémákat az állami kukaholding, csak nem tud ezekkel mit kezdeni

A rendszerintegráció és az NHKV-vel való nehézkes kapcsolattartás mellett a beszámoló szerint az sem tett jót a Dél-Komnak, hogy az NHKV 2017-ben csupán az első negyedév után adott nagyobb szolgáltatási díjat (és így lakosra bontva nagyobb fajlagos díjat), a második és harmadik negyedévben ez az összeg csökkent.

A fajlagos díj csökkenésének oka, hogy az NHKV Zrt. tulajdonát képező tüzelőanyag (RDF) csak kis mennyiségben kerül értékesítésre az NHKV Zrt. által, így a nagy volumenű előállított mennyiség tárolási nehézségei, illetve tűzveszélyessége miatt ennek jelentős része lerakásra került, mely negatív korrekciós tényező a fajlagos díjban, arról nem is beszélve, hogy 2017. évtől meg kell fizetni utána a lerakási járulékot is

- olvasható a dokumentumban.

A Dél-Kom ezt jelezte az NHKV-nak, az állami kukaholding "látja és elismeri a problémát és a finanszírozási hiányt, de egyelőre nincs kiforrott módszere a helyreigazításra" a beszámoló szerint.

A Dél-Kom az általa tavaly gyűjtött hulladék nagy részét a BIOKOM kökényi Regionális Hulladékkezelő Központjában kezeltette. (A kökényi létesítmény idén januártól került át a BIOKOM-tól a Dél-Komhoz.)

A kezelési költségből és a Pécs területén végzett alvállalkozói díjból eredően 2017. december 20-ai dátummal a Dél-Komnak a BIOKOM felé 913 millió forintnál is nagyobb kötelezettsége volt. A BIOKOM a minél hamarabbi fizetésre már felszólította a társaságot - derül ki a beszámolóból.

(A BIOKOM-nak ettől vélhetően nem függetlenül tavaly ősszel hirtelen milliárdos mentőcsomagra lett szüksége. A Dél-Komban közel 94 százalékos tulajdonos a BIOKOM amúgy.)

"Várakozásaink szerint a 2018. évre rendeződik az NHKV Zrt. általi számlázás helyzete is, nem lesznek jelentős csúszások a teljesítés, illetve a szolgáltatási díj megfizetés között, így a 2018. évben rendeződik a Dél-Kom Nonprofit Kft. likviditási helyzete és a BIOKOM Nkft. felé fennálló tartozását teljes egészében rendezni tudja"

- zárul a beszámoló érdemi része.