Tóth: fel kell bontani Orbán és Putyin paktumát

2018. január 9. 14:47 2018. jan. 9. 14:47

Süllyed a paksi atomerőmű négyes reaktora - erről Tóth Bertalan pécsi parlamenti képviselő számolt be sajtótájékoztatóján. A pécsi szocialista politikus leszögezte: ezúttal sem elégszik meg a semmitmondó kormányzati válaszokkal, adatigényléssel, kérdésekkel fordult az illetékes szervekhez és miniszterekhez.

A baranyai szocialista politikus elmondta: a Magyar Atomenergiai Hivatal határozatában szerepel, hogy a paksi atomerőmű 4-es blokkja süllyed. Az, hogy ez milyen mértékű, mi okozza, milyen hatása van és hogy a készülő bővítést miként befolyásolja, arra vonatkozó információt nem tartalmaz a hivatal anyaga.

- Szeretném rögzíteni: nem egy biciklitároló, hanem egy atomerőmű építéséről van szó, amelyet egy Orbán-Putyin paktum alapozott meg, azóta a beruházás részleteit titokban tartja a kormányzat – mondta Tóth Bertalan.

Az MSZP parlamenti frakcióvezetője elmondta: Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez és Süli Jánoshoz – aki miniszteri szinten felel a paksi bővítésért – is fordult fenti kérdéseivel. Azért sem mindegy, mik állnak a 4-es blokk süllyedése hátterében, mert a tervezett 5-ös és 6-os blokk éppen emellett épülne.

A pécsi politikus kiemelte: az újabb kockázatok még inkább megerősítik azt a meggyőződést, hogy a bővítés ebben a formában nem szabad végrehajtani, Orbán és Putyin paktumát fel kell bontani. Arról a magyar választópolgároknak kell dönteniük, vállalják-e, hogy száz évekre elkötelezzék az országot.

Tóth Bertalan sajtótájékoztatóján leszögezte: most sem fog megelégedni a kormány semmitmondó válaszaival, adatigényléssel fordult az atomenergia hivatalhoz és magához az erőműhöz is. Kikérte azokat a hivatalos iratokat, amelyek az engedélyezés során keletkeztek. – Szeretném kideríteni, hogy biztonságban vannak-e a magyar állampolgárok és hogy a leendő beruházás nem egy Csernobil 2-ről szól-e – mondta Tóth.