Nincs mese: a Tükének színt kell vallania

2018. január 10. 10:56 2018. jan. 10. 10:56

Egy megismételt elsőfokú eljárásban a bíróság kötelezte a Tüke Busz Zrt-t, hogy Szakács László baranyai szocialista politikusnak adják ki: milyen levelezést folytattak a Volvo Hungária Zrt-vel. Azaz végre kiderülhet: voltak-e olcsóbbak a végül holland közvetítőtől megvett Volvo buszoknál.

A Pécsi Járásbíróság ítéletét a napokban kapta készhez Szakács László. A pert azért indította, mert a Tüke Busz korábban éppen azokat az információkat nem adta ki neki, amelyek arra vonatkoznak: a Volvo Hungária Kft. és a Tüke Busz Zrt. képviselői milyen tartalmú egyeztetéseket, illetve milyen tartalmú információkat osztottak meg egymással 2014. november-december hónapokban a Tüke Busz Zrt. közbeszerzési lehetőségeinek tárgyában.

Mint ismert: már a rendőrség is nyomoz a pécsi Volvo-beszerzések ügyében, a nyomozás több országot, köztük Hollandiát és Szerbiát is érintik.

A Tüke Busz jelentős költséget szabott meg az adatok kiadásának ellenértékéül, ráadásul éppen azokat az információkat nem adta ki, amelyek a Volvo Hungáriával folytatott egyeztetésekre vonatkoznak. Arra hivatkozva, hogy az üzleti partnerekkel folytatott egyeztetés nem közérdekű adat.

A pert egyszer már lefolytatták 2016-ban, ám azt Szakács megfellebbezte, ennek nyomán kötelezték a Pécsi Járásbíróságot újabb eljárásra. A megismételt perben már kötelezték a Tüke Buszt a teljes levelezés és egyeztetés anyagának kiadására.

A per tétje nem kisebb, mint kideríteni, valósak-e azok a sajtóhírek, amelyek már évek óta azt pedzik: ugyanezt a flottát a Tüke Busz jelentősen olcsóbban megvehette volna a Volvo Hungáriától, ám később egy holland közvetítőt bevonva sokkal drágábban szerezte be – egyébként többek között éppen emiatt folyik nyomozás is az ügyben.