Nem árulja el a városháza, mire kellhetett a kormány által leállított hitelügylet

2018. január 11. 08:37 2018. jan. 11. 08:37

21 nap után nem kíván válaszolni a pécsi önkormányzat azon kérdésünkre, hogy a tavaly decemberben a kormány által leállított hitelfelvétel és lízingügylet mely projekthez kapcsolódott. Tippünk szerint amúgy a közvilágítás korszerűsítése állhatott a háttérben.

December 21-én írta meg a Pécsi STOP a Magyar Közlönyben szereplő határozat nyomán, hogy a kormány máris rákoppintott a pécsi önkormányzat orrára, ugyanis elutasította egy 473 milliós hitelfelvételt, valamint egy 1,2777 milliárdos lízingügyletet.

Még aznap küldtünk a városházának kérdéseket, hogy mire akarták ezt a pénzt fordítani, ám közbejött a karácsony, a válaszadási kedvet meg elvitte a mákos bejgli meg a töltött káposzta.

Türelmes várakozásunk a kérdésfeltevés utáni 16. napon fogyott el, mivel a vonatkozó törvény alapján ennyi ideje lenne egy önkormányzatnak, hogy valamit nyökögjön a sajtó kérdésére.

Azóta eltelt újabb 5 nap, míg szerdán, január 10-én végre az írásban feltett kérdéseinkre megjött a válasz:

az önkormányzat nem kíván nyilatkozni a feltett kérdések kapcsán.

Ez mind rendben is lenne, ha arra kérdeztünk volna rá, hogy Páva Zsolt mit is evett karácsonykor, ám egy olyan ügylet részleteire voltunk kíváncsiak, amely előbb-utóbb közpénzt igényelt volna - hiszen a hitelt és a lízinget valamiből ki kell fizetni, az önkormányzatnak erre pedig leginkább közpénz áll rendelkezésére. A közpénz költése pedig közérdekű adatnak számít.

Egyébiránt gyanúnk szerint az 1,2777 milliárdos lízingügylet a pécsi közvilágítás korszerűsítésére kellett volna, erről bővebben ebben a cikkben írtunk:

Közvilágításra kellhetett a kormány által megvétózott pécsi hitelügylet

Tizenhat napja nem válaszol a pécsi városvezetés arra a kérdésre, hogy mire kellett volna a karácsony előtt a kormány által elutasított 1,75 milliárdos lízing és hitelfelvétel. Gyanús azonban, hogy a közvilágítás korszerűsítéséhez van köze. Még karácsony előtt koppintott az orrára Pécsnek állam bácsi, egy 1,277777778 milliárdos lízingügyletet, valamint egy 473 milliós hitel felvételét nem engedélyezte a kormány.