A Mecsekérc vadiúj kőbányászati részlege is kapcsolódhat a paksi atomerőmű építéséhez

2018. január 12. 09:40 2018. jan. 12. 09:40

Alig, hogy kiderült: durván másfél milliárd forintból kőbányászatba foghat a Mecsekérc Környezetvédelmi Zrt., lapértesülés szerint az új divízió is kiveheti részét a paksi építkezésből.

Még december végén írtuk meg a Magyar Közlöny nyomán, hogy a kormány 1,47 milliárd forintot ad arra, hogy a Mecsekérc Környezetvédelmi Zrt. kőbányászatba fogjon. A határozat szerint a kormány egyetért azzal, hogy a mostanában leginkább rekultivációért felelős cég kőbányászatba kezdjen, ezért kapják meg a támogatást.

A határozat szerint a pénzt a kormány az európai uniós pályázatokhoz szükséges források fejezetéből csoportosítja át, és a támogatással a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kap részesedést a cégben, amelyben 2012 óta a magyar állam a fő részvényes.

A HVG mostani cikke szerint a frissen életre hívott részleg is kapcsolódhat a paksi építkezéshez. Mint írták, a munkálatokhoz szükség lesz a kőbányászatból származó termékekre, ugyanakkor megjegyezték, azt sem tartják kizártnak, hogy az állami cég alvállalkozóként magyar magáncégeket vonjon be az orosz Roszatom által irányított beruházásba.

A HVG felidézte: a Mecsekérc az elmúlt években radioaktívhulladék-lerakók megvalósításában, illetve bányaterületek rekultivációjában vett részt, legutóbb pedig egy 8 milliárd forintos projekt keretében a paksi atomerőmű bővítését megalapozó földtani kutatásokat végezték el a cég mérnökei.

Süllyed vagy nem süllyed?

A napokban robbant a hír, hogy süllyed a talaj a paksi atomerőmű négyes blokkja alatt. Mint megírtuk, erről Tóth Bertalan MSZP-s országgyűlési képviselő beszélt a Magyar Atomenergiai Hivatal határozatára hivatkozva. Tóth elmondta, az, hogy ez milyen mértékű, mi okozza, milyen hatása van és hogy a készülő bővítést miként befolyásolja, arra vonatkozó információt nem tartalmaz a hivatal anyaga. A politikus Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez és a paksi bővítésért szintén felelő Süli Jánoshoz fordultkérdéseivel.

Az erőmű süllyedéséről szóló híreket a HVG szerint rémhírterjesztésnek minősítette a kormány.