Újabb agrártámogatást nyert a fideszes államtitkár nejének cége

2018. január 13. 11:36 2018. jan. 13. 11:36

Sajtóhírek szerint újabb agrártámogatást kaphatott a trafikügyben elhíresült egykori szekszárdi polgármester, mostanában már államtitkár Horváth István feleségének cége. A legújabb támogatással együtt már közel 400 millió forintnyi, zömmel uniós pénz áramolhatott a cégbe.

A Népszava értesülései szerint a trafikügyben elhíresült volt szekszárdi polgármester Horváth István - aki most már államtitkár - feleségének cége újabb agrártámogatást kaphatott még tavaly októberben.

A zömmel uniós forrásokból finanszírozott Vidékfejlesztési Programban a lap információ szerint Horváth feleségének cége 132 millió forintot kaphatott szarvasmarha telepek korszerűsítésére.

Az államtitkár angoltanárként dolgozó neje a Bikácsi Agrár Kft-t 2011-ben alapította, az utóbbi szűk két évben többfajta címen - trágyatárolóra, feldolgozó üzemre, őshonos állatfajták tartására - körülbelül negyedmilliárd forintnyi összeget kapott támogatásként ebből a programból, a mostani pénzzel együtt azonban 390 millióra rúg a támogatások összege.

A Népszava szerint ez nemcsak azért furcsa, mert "egy viszonylag fiatal, alig hat éves cégről van szó, hanem azért is, mert a kft.-nek alapítása után sokáig mindössze évi 4-10 milliós árbevétele volt". Ugyanakkor a lap számításai szerint három év alatt összesen hétszázmillió forintnyi tőke áramlott a cégbe.

A cég egyik korábbi nyerése kapcsán a Magyar Nemzet feltette a kérdést Horváthnak, hogy nem tartja-e összeegyeztethetetlennek, hogy míg a kormány Brüsszel ellen harcol, addig neje sorra nyeri az uniós pályázatokat.

Horváth erre így felelt:

Azt gondolom, Magyarország Európa része, annak hátrányaival és előnyeivel együtt, és azt gondolom, hogy ezek a források járnak a magyar embereknek.