Önkormányzati fenntartású intézményben beszélhet a pécsi önkormányzat által kiátkozott Emberség Erejével Alapítvány

2018. január 14. 16:21 2018. jan. 14. 16:21

Fura ellentmondást vélünk felfedezni a pécsi önkormányzatnál: míg decemberben olyan nyilatkozatot fogadott el a közgyűlés, mely lényegében megbélyegzi az Emberség Erejével Alapítványt, most a szervezet munkatársa és a kormány által szintén nem éppen kedvelt Transparency International az önkormányzati fenntartású Pécsi Művészetek és Irodalom Házában kap felszólalási lehetőséget. A rendezvényen az Emberiség Erejével Alapítványtól Nyitrai András is szót kap.

Mint ismert, tavaly év végén a pécsi közgyűlés elfogadta azon, Páva Zsolt polgármester által előterjesztett nyilatkozatot, mely kimondatlanul ugyan, de az Emberség Erejével Alapítvány ellehetetlenítése érdekében született. Emiatt egyébként az alapítvány és a TASZ közösen be is perelte Pávát, Hoppál Pétert és a pécsi önkormányzatot. Amint a TASZ közzétette, véleményük szerint a politikusok megsértették az alapítvány jóhírnevét, vele szemben hátrányos megkülönböztetésre buzdítottak, körülötte ellenséges környezetet alakítottak ki - mindezt úgy, hogy a politikusok tényeket ferdítettek el, és valótlanságokat állítottak.

Mindezek tükrében elég fura, hogy a Soros-kampányirodának kikiáltott Emberség Erejével Alapítványnak sikerült letárgyalnia egy helyszínt a Pécsi Művészetek és Irodalom Házában egy, a Transparency International által szervezett eseményhez.

Amint azt a HVG megírta, a szóban forgó Művészetek Házának fenntartója és felügyeleti szerve a pécsi önkormányzat, a kezelője pedig az önkormányzati tulajdonban álló Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. A szerződést a ZSÖK-kel kötötte meg a Transparency International, a terembérletért is ők fizetnek 30 ezer forint plusz áfát.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója a lapnak elárulta, a helyszínt az Emberség Erejével Alapítvány választotta ki és tárgyalta le, a szerződést pedig január 12-én alá is írták. Ezt Mester Zoltán, az Emberség Erejével Alapítvány kommunikációs vezetője is megerősítette a HVG-nek. Szavai szerint egyeztettek a Zsolnay Öröksgékezelővel, a január 17-i "Egymásból építkezünk – Polgári aktivizmus az Európai Unióban" címet viselő rendezvény programját is átküldték, de az ellen sem érkezett semmilyen kifogás.

A rendezvényen többek között beszél majd Nyitrai András, az Emberség Erejével Alapítvány emberi jogi trénere is.