Még mindig matuzsálem röntgen köpi a sugarat a Lánc utcában?

2018. január 15. 07:54 2018. jan. 15. 07:54

Bár korábbi cikkünkre adott válaszában a pécsi Egyesített Egészségügyi Intézmények december közepére ígérte a Lánc utcai tüdőszűrő röntgen javítását, egy olvasónk szerint még mindig egy harmincéves tartalékberendezéssel világítják át a pácienseket.

Amint azt december elején megírtuk, a pécsi önkormányzat Egyesített Egészségügyi Intézmények (EEI) Lánc utcai rendelőjében addigra mintegy három hete nem működött a tüdőszűrésre használt digitális eszköz a tüdőgondozóban, és hetek óta dögrováson volt a fogorvosokat ellátó panorámaröntgen is.

Amennyire mi tudjuk, a tüdőgondozóban éppen nem sugárzó röntgen nagyjából kamaszkorú lehet, a radiológián lévő fogászati viszont már bőven felnőtt korú.

Döglenek a röntgenek a Lánc utcában

A tüdőgondozó röntgenje és a fogászok panorámaeszköze is hetek óta kényszerpihenőn van a pécsi Egyesített Egészségügyi Intézmények Lánc utcai rendelőjében. A Pécsi STOP olvasói jelzésekből úgy értesült: a pécsi önkormányzat Egyesített Egészségügyi Intézmények (EEI) Lánc utcai rendelőjében pár hete röntgengondokkal küzdenek.

A kialakult helyzettel és a várható megoldással kapcsolatban az EEI főigazgatójához fordultunk. Az EEI úgy válaszolt, a tüdőszűrésre használatos fél-digitális röntgengép a Lánc utcában másfél hete nem működik. Az EEI szerint az eddigi átvizsgálás alapján megállapítható, hogy szoftverhibája van a berendezésnek, melynek javítása a jövő héten kezdődik meg.

Az EEI szerint mindez a betegforgalmat nem lassítja, mert az a tartalék berendezéssel megoldott. Mivel még a hiba sem ismert pontosan, a javítási költségről az intézmény nem tudott nyilatkozni.

A panoráma fogászati röntgen a Lánc utcában 3 hete nem működik, a forgató alkatrész hibásodott meg, melyet le kellett gyártatni, ezt várhatóan 2017. december 15-én szerelik be.

Azt sajnos egyik esetben sem árulta el az önkormányzati intézmény, hogy mekkora a javítási költség, ahogy azt sem tudtuk meg, hogy van-e a javításokat olcsóbbá tévő karbantartási szerződése az EEI-nek.

A napokban azonban újabb jelzést kaptunk egy olvasónktól. Ő azt írta: bár az EEI vezetősége reakciójában azt nyilatkozta, hogy december közepére megoldódnak a röntgen problémák, ez nem így lett. Olvasónk szerint jelenleg is egy „30 éves matuzsálemi géppel végzik az ott dolgozó röntgen asszisztensek a tüdőszűrő vizsgálatokat”.

A Pécsi STOP még hétfőn utánakérdez, mi a valós helyzet a Lánc utcai röntgenekkel.