Megint kavar a minisztérium a független színházaknál, a FESZ Hoppállal egyeztet

2018. január 16. 11:01 2018. jan. 16. 11:01

Machinálni kezdett az Emberi Erőforrások Minisztériuma a független színházak pályázati rendszerénél. A Független Előadó-művészeti Szövetség szerint a szakma által is jóváhagyott kurátorok helyére akarnak másokat ültetni. A FESZ Hoppál Péterrel egyeztet a helyzetről.

Nincs minden rendben a független színházak és táncművészeti együttesek működési támogatásainál, a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) közleménye szerint a minisztérium megint kitalált valamit, amit a területtel elfelejtett leegyezteti.

A FESZ úgy látja, hogy "az alultervezett és kiszámíthatatlan pályázati források miatt hátrányban lévő független előadó-művészeti szervezeteket ismét hátba támadták."

A szövetség szerint azt az elmúlt években kialakult jó gyakorlatot, melyben a szakmai és érdekképviseleti szervezetek által javasolt hozzáértő kurátorokra bízzák a pályázatok elbírálását, a minisztérium megpróbálja felrúgni.

A közleményben olvasható, hogy "az elmúlt három évben a kurátorok kiválasztásakor érvényesített szakmai szempontok, és a pályázók többségét tömörítő érdekképviseleti szervezet véleményének figyelembevétele biztosította a pályázat elbírálásának szakmai legitimációját, amit mutat az is, hogy a döntést nem követte a pályázók részéről a korábban jellemző hangos kritika.

Mi lehet az oka annak, hogy a néhány éve egyre jobban követhető, a kurátorok munkája miatt érthetővé és elfogadhatóvá váló szakmai megítélést feleslegesnek tartja az EMMI? Példaértékű az, ahogy az elmúlt két évben a kurátorok nyilvános beszámolóban foglalták össze a munkájukat, az általuk javasolt döntésekhez vezető szakmai meglátásokat, és a támogatási rendszer problémáival kapcsolatos véleményüket" - áll a közleményben.

A FESZ szerint a minisztérium most megpróbál kihátrálni az elmúlt években kialakult jó gyakorlat mögül, és a szakmával leegyeztetett kurátorok helyére másokat akarnak beültetni. Emiatt a szövetség soron kívüli egyeztetést kért Hoppál Péter kulturális államtitkártól, valamint arra is felkérték Hoppált, hogy az idei évre szóló támogatások eredménye még a tavaszi országgyűléséi választás előtt derüljön ki.

Hoppál Péter párszor már észrevetette magát hozzáértésével, kulturális államtitkárként ugyanis 2015-ben előbb a folyóiratok kapcsán értekezett egy meghökkentőt, majd a független színházaknál is felülbírálta a szakmai bizottság döntéseit.