Még Szerbia is demokratikusabb a jelenlegi Magyarországnál

2018. január 16. 13:29 2018. jan. 16. 13:29

Szlovákia, Horvátország, Románia, Bulgária, de még Szerbia is jobban teljesít demokrácia tekintetében, mint hazánk - derült ki a Freedom House friss jelentéséből.

Az 1941-ben alapított, meghatározása szerint non-profit, pártpolitikailag nem elkötelezett, az egész világon a demokráciáért és a szabadságért megszólaló szervezet közlése szerint Magyarország csökkenő "demokráciapontszámai" a civilszervezetek, a kormánykritikus hangokat hallatók megfélemlítésének tudható be.

A jelentés szerint Magyarország a 100-ból 72 pontot kapott, a részmutatók közül a politikai jogoknál hétből három, a polgárjgoknál a hétből kettő pont járt. Hazánknál egyébként minden EU-s szomszéd jobban teljesít: Szlovákia a 100-ból 89, Ausztria 94, Szlovénia 93, Horvátország 86, Románia 84, Bulgária pedig 80 pontot kapott. Még az egyelőre csak EU-tagságra jelölt Szerbia is jobban teljesített a Freedom House felmérésén: 74 pontot kaptak

De hogy valami jót is mondjunk: jobbak vagyunk Marokkónál (39 pont), Kirgizisztánnál (37 pont), Algériánál (35) és Egyiptomnál (26).

Az országokat és a Freedom House mutatóit ezen a térképen lehet végigkattintgatni:

Freedom in the World 2018

Democracy faced its most serious crisis in decades in 2017 as its basic tenets-including guarantees of free and fair elections, the rights of minorities, freedom of the press, and the rule of law-came under attack around the world. Seventy-one countries suffered net declines in political rights and civil liberties, with only 35 registering gains.