Száztizenegy pályázat érkezett az Emberség Erejével Alapítványhoz

2018. január 16. 13:49 2018. jan. 16. 13:49

111 pályázat érkezett a régióból az Emberség Erejével Alapítvány (EEA) által meghirdetett Erősödő Civil Közösségek programra. Volt, aki félreértette, mit értenek közösség alatt, de a jelek szerint a trollok megkímélték a kiírókat.

Az EEA kedden délelőtt Pécsett, az egyik Király utcai vendéglátóegységben tartott sajtóbeszélgetést. Ennek apropója az volt, hogy a korábban igen komoly hírverést kapott Erősödő Civil Közösségek program pályázati határideje hétfőn éjfélkor járt le.

Nyirati András, az alapítvány elnöke elmondta: összesen 111 pályázat érkezett a programra, az igényelt összeg nagyjából a kétszerese annak, ami a projektre rendelkezésre áll.

A pályázatok közül 71 már működő szervezetek erősítésére érkezett, 40 pedig a projekt azon részére, amely most induló elképzeléseket támogat. A kiírás ezen részére informális szervezetek is pályázhattak, azaz nem volt feltétlenül szükség bejegyzett szervezetre, mint háttérre, tehát akár baráti társaságok, önképző körök számára is elérhető volt. Összesen 24 ilyen társaság adott be pályázatot.

Az anyagok nagy része – 65 – a várakozásoknak megfelelően Baranya megyéből érkezett, 30 Somogy, 12 pedig Tolna megyéből, illetve volt néhány régiós vagy országos igényű pályázat is.

Voltak cégek és magánszemélyek, akik megpróbáltak részt venni a civil közösségeknek fenntartott pályázaton, ők nyilván nem járnak sikerrel, a többiek várhatóan február közepén tudják meg, hogy sikerrel szerepeltek-e a kiíráson.

A délelőtti beszélgetésen újságírói kérdések nyomán kiderült: a kiírás igazán pályázóbarát volt, azaz bár vannak feltételek, de alapvetően a bizalomra épít az EEA. A nyertesek az összeg 60 százalékát a projekt kezdetekor megkapják, a fennmaradó részt pedig a féléves beszámolókor. (Az új kezdeményezésekre szánt legfeljebb félmilliós pályázatokat szintén az elején utalják.) Ettől még természetesen előfordulhat akár az is, hogy utólag vissza kell fizetni a támogatást, például ha kiderül, hogy a szervezet politikai kampánycélokra használta fel.

Megtudtuk azt is: kimondottan trollkodási céllal az eddigi adatok szerint senki sem adott be pályázatot. Nem kért senki támogatást például illegális migránsok Magyarországra szállítására, de ellenkezőleg, további határkerítések építésére sem.

A nyerteseket és sikertelenül pályázókat február 15-éig értesítik, de a nyertesek névsora az alapítvány honlapján is megjelenik.