Mellár és Vass jelöltségét támogatják a szocialisták

2018. január 16. 17:04 2018. jan. 16. 17:04

Mellár Tamást támogatják Pécsett, Vass Péter szigetvári polgármestert pedig a Baranya 4-es körzetben a szocialisták, és azt kérik a demokratikus pártoktól, tegyenek hasonlóképp - hangzott el a párt kampánynyitó rendezvényén szerda délután a baranyai megyeszékhelyen.

A Pécsi Kulturális Központban tartja pécsi kampánynyitó rendezvényét a Magyar Szocialista Párt január 16-án. A délután fél ötre meghirdetett rendezvényen felszólal Szakács László, a párt Baranya megyei elnöke és parlamenti frakcióvezető-helyettese, Tóth Bertalan pécsi képviselő, parlamenti frakcióvezető, Kunhalmi Ágnes, a programismertetés felelőse, Mellár Tamás közgazdász professzor, Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, valamint Vass Péter, Szigetvár polgármestere.

A volt Szivárvány Gyermekházban teltház fogadta a rendezvényen felszólalókat. Az esemény nyitányaként az egybegyűltek közösen énekeltek el a himnuszt, majd a párt és a Párbeszéddel közös miniszterelnök-jelölt kampány- és imázsvideóit vetítették.

Budai Bernadett és Barabás Richárd köszöntötte a közönséget. Az első felszólalót, Szakács Lászlót a Quaestor-botrány károsultjaiért küzdő politikusként szólították a színpadra.

A baranyai parlamenti képviselő elmondta: a politika ma csak magával foglalkozik, az emberekkel nem és ebből az embereknek elege van. A Fidesz ma nem foglalkozik az oktatással, az egészségüggyel. Ígérete szerint az MSZP azokat fogja képviselni, akik mindennek ellenére ezeken a területeken, a közszférában, a gyárakban dolgoznak. Szakács emlékeztetett Orbán Viktor és a Fidesz betartatlan pécsi és baranyai ígéreteire - mondta Szakács.

Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti frakcióvezetője elmondta: jó érzés a miniszterelnök szemébe mondani a véleményét, de jobb lenne a hátát látni. Mint mondta, sok évvel ezelőtt fiatalok arról beszéltek, Pécs milyen szabad város. Mára Pécs páváskodó urai a pécsiek vagyonát ajánlották fel a kormánynak. Ott tartunk, hogy a helyi adót Budapestre fizetik a pécsiek, és ott dől el, mennyit kell fizetni.

A pécsi politikus arról beszélt: Pécset kísérletezésre használja a kormány. Kiemelte, a Fideszt csak a saját hatalmának megtartása érdekli, ezért foglalta el az ügyészséget, ezért akarja elfoglalni a bíróságokat,ezért akarja elvenni az önkormányzatok szabadságát. Mint mondta: Pécs az ország kicsiben: Tiborcz-lámpák világítanak az utcán, saját arcképével díszíti a politikus a karácsonyfát – és ha ezt Pécsen megcsinálták, és ha maradnak, ha hagyjuk. Tegyük együtt Pécset ismét az ország legszabadabb városává.

Ennek érdekében döntést hozott: arra tett javaslatot, a párt támogassa Mellár Tamás jelöltségét Pécsen és Vass Péter szigetvári polgármester jelöltségét a Baranya 4-es körzetben. Egyben azt kérte a demokratikus pártoktól: támogassák a legesélyesebb jelölteket.

Kunhalmi Ágnes arról beszélt: úgy érzi, teljesen hülyének néz minket a kormány. Szólt a magyar oktatás ügyéről és az iparkamaráról, az automatizációról és a megváltozó körülményekről, miközben a kormány tönkreteszi a képzési rendszert. A politikus szerint a válasz erre a szociális demokrácia. A mi ajánlatunk sem könnyű, de közben a Fidesz csak az állami vagyont lopja. Van alternatíva, van remény, fiatal miniszterelnök-jelölt és szövetség – emelte ki Kunhalmi. A politikus hozzátette: egyre erősebbnek érzi a baloldali szavazók lelkét, de érez kétkedést is. A Fidesz olyan sok mindent elfoglalt, ömlik az elbizonytalanító politikai üzenet. Azt kérte: mindenki szedje össze magát és április 8-án szavazzanak a szociális demokráciára.

Dr. Mellár Tamás közgazdász professzort vastaps fogadta a színpadon. Beszélt motivációjáról. Azért döntött nyugdíj helyett a jelöltség mellett, mert az országnak a mostani vezetés mellett nincs még négy éve. Egyedüli bozótharcosként nem sok esélyt látott az indulásra, míg az MSZP és a Párbeszéd, valamint a DK támogatásával nagyot változott a helyzet.

Olyan helyzetbe került Magyarország, hogy a közelgő nem egy szokványos választás lesz. A piacgazdaság és az oligarchák, a demokrácia és az illiberális állam között kell választani. Vannak alapvető értékek, amelyek mentén össze lehet fogni, ezeket találta meg az MSZP-ben és a Párbeszédben. Ez a választási szövetség szerinte tudja, mi az irány, és így van esély és lehetőség a Fidesz legyőzésére - mondta Mellár.

Mellár után Karácsony Gergely kapott szót. Karácsony elmondta: Pécs számára tényleg a szabadság és a szerelem városa, feleségével gyakran jönnek ide. Rossz hallani, hogyan térdepeltette le saját kormánya ezt a várost, hogy hagyták felhalmozódni ezt az adósságot. A Fidesznek, a kormánynak azonban van nagyobb adóssága is, a magyar emberek felé. Az elmúlt években a politika mindennel foglalkozott, csak az emberekkel nem. - Nem a magyar nép a kormány szolgája, ennek fordítva kell lennie – mondta Karácsony Gergely. - A Fidesz az i betűt lopta el az igazság elejéről. Hiszek abban, hogy a kormányzás egyszerű dolog, arról szól, hogy betartjuk a vállalásunkat.

Tíz éve a magyar átlagbér a német harmada volt, ma a negyede. A fideszes áldemokrácia úgy beszél a bérekről, mint szükséges rosszról, míg a szociális demokrácia tisztességes bérekről és igazságos adózásról szól. A kormány kétkezi munkásokat képezne a Fidesz egy olyan jövőnek, amelyben nincsenek kétkezi munkások. Karácsony beszélt arról is: az EU-ban Magyarország fordítja bevételéhez képest a legkevesebbet az egészségügyre, itt halnak meg a legtöbben rákban és itt a legkisebb a várható élettartam. A kiszámítható nyugdíj mindenkinek jár, nem csak Bözsi néninek, és nem csak a választás előtt – így a Párbeszéd politikusa.

Karácsony Gergely elmondta: büszke az MSZP és a Párbeszéd összefogására és arra, hogy Tóth Bertalan, egy országosan ismert politikus visszalépett a körzetében, amiért elismeréséről biztosította a pécsi képviselőt. Büszke arra is, hogy Mellár Tamás vállalta, amivel a kampány jár.

„Talpra magyar, hí a haza, itt az idő, most vagy soha” - szavalta együtt a közönség Karácsony Gergellyel, majd a felszólalók és a közönség egymást tapsolta meg.

Vass Péter, Szigetvár polgármestere elmondta: minden nyugdíjas zsebéből évente 100 ezer forintot vett ki a kormány csak azzal, hogy táplálkoztak, azaz áfával, ebből adott vissza nagy kegyesen 10 ezret. Beszélt arról, hogy későn állt politikai pályára, célja között pedig szerepel, hogy segítsen visszaállítani a régi falusi hangulatot, ami teljesen kiveszett az országból. „Próbáld meg, doki!” - mondták neki 2014 előtt, és elfogadta, nem is bánta meg, sikeresnek ítélte meg szigetvári csapatépítő tevékenységét, egyben megköszönte a támogatást.