A szakdolgozói kamara is megdöbbent a hírhedtté vált pécsi ápolókon

2018. január 17. 08:41 2018. jan. 17. 08:41

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara is megdöbbenését fejezte ki a hétvégi pécsi eseménnyel kapcsolatban, valamint szerintük az érintettek nem is ápolók, hanem szociális gondozók voltak. A kamara elhatárolódott a kirúgott dolgozóktól.

Mint ismert, szombaton járták be a sajtót azok a képek, melyen két ápoló egy idős nő mellett imitált szexet - mindezt egy harmadik társuk fotózta le.

A képeken szereplőkről hamar kiderült, hogy a Baptista Szeretetszolgálat malomvölgyi otthonában voltak foglalkoztatva, az intézmény vezetése még aznap azonnali hatállyal megszüntette a munkaviszonyukat.

Hétfőn a kirúgott ápolók bocsánatot kértek mindenkitől, és elfogadták volt munkáltatójuk döntését azonnali hatályú elbocsátásukról.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) keddi közleményében ítélte el az esetet. A kommünikéjük szerint megkérdezték az intézmény vezetőjét, "aki azt a tájékoztatást adta, hogy az érintett dolgozók nem a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara tagjai voltak, tehát vélelmezhető, hogy nem is rendelkeztek egészségügyi szakképesítéssel, azaz szociális gondozói munkakörben tevékenykedtek."

A kamara szerint a betegellátásban a legfontosabb elv az emberi méltóság tiszteletének megőrzése és tiszteletben tartása. "Az ápolói hivatás gyakorlóinak - tekintet nélkül végzettségi szintjükre és szakképesítésük formájára - a mindennapi betegellátás során mindig szem előtt kell tartani" ezt.

A kamara közleménye végén kijelentette, hogy elhatárolódik az ügyben érintett pécsi ápolóktól.