Nincs magyar fordítása a paksi bővítés megvalósítási megállapodásainak

2018. január 17. 13:35 2018. jan. 17. 13:35

Hiába ígérte Lázár János még tavaly, hogy a paksi atomerőmű-bővítés a legátláthatóbb beruházás lesz, most kiderült, a Paks II. szerződéshez kapcsolódó megvalósítási megállapodásokból csak angol és orosz verzió létezik, hivatalos magyar fordítás nincs.

Még tavaly ígérte meg Lázár János miniszter, hogy a paksi atomerőmű-bővítés a legátláthatóbb módon fog zajlani, és Süli János, a bővítésért felelős tárca nélküli miniszter is arról beszélt egy nemzetbiztonsági bizottsági ülésen, hogy a Paks II. projektről az oroszokkal kötött megvalósítási szerződéseket önként nyilvánosságra hozzák - olvasható a Népszava cikkében.

Ám a lap szerint mindezek csak ígéretek maradtak, a szerződések kiadásáért pert kellett indítania Jávor Benedeknek, a Párbeszéd EP-képviselőjének a Miniszterelnökség ellen, melybe a Roszatom is beszállt. A Fővárosi törvényszék előtt zajló perben derült ki, hogy a bővítésről szóló szerződéshez kapcsolt megvalósíthatósági megállapodások csak angol és orosz nyelven léteznek, magyarul nem.

A cikk szerint ez azért is baj, mert az eredeti nemzetközi egyezményben még szerepelt ennek a megléte is, és az hivatalosnak számított volna. És azért is baj a lap szerint a magyar nyelvű hiteles fordítás hiánya, mert így egy-egy hibásan lefordított szó is akár milliárdokba kerülhet.

"Ezzel az Orbán-kabinet átengedte a szerződés értelmezésének monopóliumát az orosz félnek. Ez kilátástalanná teheti a magyar érdekek érvényesítését elszámolási vita esetén, amikor egyetlen szó (például kötbér, késedelem, kárfelelősség stb.) pontos jelentésén eurómilliárdok múlhatnak, a bírósági útról pedig eleve lemondtunk" - olvasható a cikkben.

A cikk szerint ráadásul az eredeti, 2014-es nemzetközi egyezményben szerepel egy úgynevezett felbonthatatlansági klauzula is. Ez azt eredményezi, hogy a paksi atomerőmű-bővítés megvalósítási megállapodásai (üzleti szerződések például) akkor is érvényben maradnak, ha egy következő magyar kormány magát az egyezményt felmondja a későbbiekben.