Valószínűleg nyárra készülhet el a pécsi repülőgépgyár

2018. január 19. 08:47 2018. jan. 19. 08:47

Várhatóan idén nyáron készülhet el az új pécsi kisrepülőgép-gyár első üteme az irodaépülettel és üzemcsarnokkal a Magnus Aircraft tájékoztatása szerint. A második ütem talán októberre készül el.

Január 10-én jelentette be Facebook-oldalán a Magnus Aircraft Zrt. hogy megvannak a pécs-pogányi reptér mellé tervezett új repülőgépgyár látványtervei. Az első ütemben egy irodaépületet és egy összeszerelő üzemet alakítanak ki 2000 négyzetméternyi területen, később egy kompozit üzemet húznak fel a maradék területre.

A látványtervek és a korábbi információk - miszerint első körben 105 embert terveznek felvenni a pécsi üzembe - kapcsán a Pécsi STOP a következő kérdéseket tette fel a Magnus Aircraft Zrt-nek:

  • Mikorra várható Pécs-Pogányban az üzemcsarnok és az irodaépület építésének megkezdése?
  • Mikorra várható ezen épületek elkészülte, használatbavétele?
  • Hány embert terveznek ott foglalkoztatni, és ők milyen munkakörökben dolgozhatnak?
  • Hányan foglalkoznak jelenleg a cégnél a repülőgépek összeszerelésével, gyártásával?
  • Egy héttel később a következő választ kaptuk a cégtől:

    "Pogányi létesítményeink építését még ebben a hónapban megkezdjük. Az első ütemet várhatóan 2018 júniusában fejezzük be, míg a második ütem megvalósítása terveink szerint áprilistól októberig tart. A teljes beruházás értéke 5,16 milliárd forint, mely az összeszerelő üzem, a központi irodaépület, valamint a kompozit üzemegység kivitelezését foglalja magában.

    A jelenleg 15 fős kecskeméti összeszerelő és gyártó-kapacitás terveink szerint összesen 112 főre bővül, az alkalmazottak köre pedig alapvetően a cég profiljához illeszkedik majd: betanított és szakmunkás munkakörben zajlik majd a kompozitgyártás, illetve a repülőgépek összeszerelése.

    A PTE-vel való megállapodás keretében szak-specifikus szakemberek (mérnök és speciális munkatárs) képzése valósul meg, valamint idővel lehetőség nyílik pilótaképzés elindítására is."

    A válasz szerint tehát Pécsen zömmel betanított és szakmunkások dolgozhatnak majd.