Elmarad az ételosztás – a hatalom közbeszólt?

2018. január 20. 08:55 2018. jan. 20. 08:55

Január 20-ára Pécs egyik legszegényebb környékére szervezett ételosztást a Demokratikus Koalíció, a hatóság azonban nem adott rá engedélyt, inkább a felajánlást tevő vállalkozónál vizsgálódott. A DK képviselőjelöltje szerint a hatalom szólt közbe.

Az esetről Nagy Ferenc, a DK politikusa, a baloldali összefogás Baranya 2-es körzeti képviselőjelöltje számolt be Facebook-oldalán.

Mint írta: a Demokratikus Koalíció pécsi (Baranya 01 és Baranya 02) választókerületi szervezete közel egy hónapja készült meleg ételt osztani a rászorulók, hajléktalanok részére a meszesi Pákolitz István Közösségi Házban.

„Ezt az akciót január 20-ra terveztük. Az ANTSZ engedélyének reményében már minden előkészületet megtettünk, plakátokat is kitettünk a közösségi ház környékén, és más módon is hívtuk az embereket. Az ételt készítő vállalkozó többszöri személyes megkeresésére sem hozta meg az emberiességi szempontból is indokolt döntését a hatóság”

– így Nagy. A hatóság tájékoztatása szerint ugyanis új szabályozás lépett életbe, elektronikus úton kitöltendő nyomtatványon kell kérelmezni az engedélyt. Nagy Ferenc szerint azonban ez a nyomtatvány még az ő részükre sem áll rendelkezésre, nem elérhető az ügyfélkapun keresztül sem.

„Az a rendszer, amit a Fidesz létrehozott, nem működik, de nem is akarják, hogy működjön. … Tehát adminisztratív úton akadályozzák, lehetetlenítik el a rászorulókat segítő ételosztást. Majd csak elmúlik a hideg időszak, utána pedig már az éhezők sem lesznek éhesek, gondolják. Éhező gyermekek is csak addig lesznek Magyarországon, amíg a Fidesz van hatalmon”

– áll a DK-s politikus Facebook-oldalán.

Nagy szerint hab a tortán, hogy az engedélyért folyamodó vállalkozó éttermében az egyik napon megjelent két ellenőr, körbejárták a konyhát és visszatérésüket jelezték a tulajdonosnak. „Joguk van az ellenőrzéshez, de ez így megfélemlítés” – vélekedett a DK-s politikus, hozzátéve, hogy nem maradt számukra más, mint lemondani a 20-i teremigényt és több helyen kifüggeszteni a képen látható feliratot.

Nagy hozzátette: várják és újra igényelik az engedélyt az ételosztásra, hogy az amúgy is szegényes meszesi körzetben meleg ételhez jusson „150- 200 éhes, netán éhező ember”.