Teljesen ledobta a demokrácia ékszíját a fideszes elnök

2018. január 22. 08:04 2018. jan. 22. 08:04

A Tolna megyei közgyűlés fideszes elnöke teljesen kiakadt, amikor ellenzéki ellenlábasa javaslatokkal mert élni. Láthatóan nem értette, hogy miért van valakinek ilyenje, amikor nem is nyert választást. Illiberális tanmese a karácsony szellemében.

A lenti pengeváltás a Tolna megyei közgyűlés utolsó 2017-es ülésén történt. A poént, hogy miért csak most foglalkozunk vele, csak a cikk végén lőjük le.

Szabó Loránd dombóvári polgármester, a megyei közgyűlés DK-s képviselője három javaslattal állt elő a decemberi ülésen. Azt kérte, a közgyűlés tárgyaljon a megye természeti állapotáról, mert két éve nem foglalkoztak behatóan ezekkel az ügyekkel és azzal: mindebben milyen szerepet szán magának a közgyűlés.

Orbán Viktor a közelmúltban beszélt az ipari parkok szerepéről, ezért Szabó azt javasolta: vizsgálja meg a közgyűlés a megye iparosodását is, különösen annak fényében, hogy a tervezett paksi bővítés nem borítja-e fel még jobban a megye gazdaságát, nem okoz-e az erőműtől távolabbi területeken például munkaerőhiányt. Ideje lenne a képviselő szerint azt is hálózatosan megvizsgálni: hogy állnak Tolna ipari parkjai, melyik milyen fejlesztésre készül. Azt is kérte a képviselő, hogy tárgyaljanak a megyei kerékpárutakról, köztük arról a tervről, amely Siófokot kötné össze Eszékkel.

A felvetésekre Fehérvári Tamás egészen megdöbbentő módon reagált. A megyei közgyűlés fideszes elnöke felhívta a figyelmét Szabónak, hogy hozhat ugyan nekik javaslatokat, de egyben azt kérte, szó szerint, hogy hagyja meg nekik „ezt a lehetőséget, hiszen, ha jól számolom, szál magában képviseli az MSZP-t, a DK-t, a Természetesen Dombóvárt, nem tudom melyik csapatot. De mind a hármat is képviselheti, azt gondolom, személy szerint, lehet, hogy helytelenül, de ezt bízza ránk, … hogy mikor szeretnénk tárgyalni különböző dolgokról, és amikor majd ideül az én helyemre, megnyeri a választást, Ön döntheti el, mit szeretne napirendre venni.”

Fehérvári leszögezte: nem kekeckedésből mondja, de szeretné, ha „helyén kezelnének bizonyos dolgokat”, és hogy „akinek van lehetősége, az döntsön”.

Szabó Loránd utólag bevallotta: mélységesen megdöbbent a közgyűlési elnök válaszán. Ott azt mondta, rendkívül unintelligens válasznak tartja Fehérvári megszólalását, aki szerinte elfelejthette bevenni a szokásos gyógyszerét. Beszélt arról is: Fehérvári a leggyengébb elnöke a megyei önkormányzatnak a választások óta, aki pozícióját afféle politikai jutalomként kapta, miután parlamenti képviselőként, de a 2014-es önkormányzati választásokon mint a Fidesz dombóvári arca sem tudott sikereket elérni.

A dombóvári polgármester a Pécsi STOP-nak elmondta: Fehérvári kirohanása érthetetlen azért is, mert a megyei közgyűlés honlapján és SZMSZ-ében is arra bíztatja a képviselőket: személyesen vagy írásban adják be javaslataikat. Sehol nem szerepel olyan kitétel, hogy ellenzéki képviselőknek ez ellenjavallt lenne.

Amitől igazán pikáns lesz ez a kis illeberális karácsonyi történet, az, hogy a fenti pengeváltást igen elegánsan kifelejtették a közgyűlés jegyzőkönyvéből. Nem kötelező szó szerinti jegyzőkönyv készítése a megyei közgyűlés ülésein, de erről még csak nagy vonalakban sem emlékeztek meg. Cikkünk is csak most, az ott készült hangfelvétel kézhezvétele után tudott elkészülni.