Hej temető, temető – matuzsálem fákat gondoz a Biokom

2018. január 23. 16:22 2018. jan. 23. 16:22

Hogy jövőre már csaknem 50 milliós támogatást hívhassanak le, idén 12,5 milliót ad a város a Biokomnak a temető idős fáinak gondozására. Az önkormányzat oldalán ajnározott cégbe tavaly évvégén a fenti összeg százszorosát kellett pumpálni, és nem a társaság hibájából, csak erről mindenki mélyen hallgat.

A csütörtöki közgyűlésen tárgyalnak a városi képviselők egy előterjesztésről, amely a Biokom gondjaira bízza a városi temető csaknem 300 koros, 100-110 éves fájának gondozását. Erre most 12,5 millió forintot ad a város, de ha ezzel most minden rendben megy, jövőre már négyszer ennyi támogatás hívható le központi forrásból a nemes célra.

Az önkormányzat saját oldala nemrég csinos interjút közölt Kiss Tiborral, a Biokom ügyvezetőjével, a beharangozó szövegben egyenesen arra ragadtatták magukat, hogy „egyre dinamikusabban fejlődő cég”-nek titulálták a társaságot.

Ezzel szemben a szomorú valóság az, hogy a Biokomnak a tavaly év végén 1,2 milliárdos mentőövet kellett dobni. Ez, ugye, az idős fák gondozására szánt összeg százszorosa.

Félreértés ne essék: évtizedekig menetelt a Biokom, és a mostani bajokhoz sincs semmi köze a vezetésnek. Egyszerűen kiderült, hogy amint államosították a hulladékgazdálkodást, már nem tudott a társaság a tömegközlekedésbe pumpálni csak úgy 600 millió forintot, meg ugyanennyit a közterületek fenntartásába évente saját erejéből. Csak hát a rezsicsökkentés és az államosítás szent és sérthetetlen, ugye.

Csendben mondjuk, hogy a helyi járatú buszok menetrendje érdemben nem változott, és ha nem akarunk a jégen küzdeni az életünkért, vagy térdig érő fűben kacsázni, akkor a városfenntartási munkák sem lettek olcsóbbak. A város viszont már a kormány lélegeztetőgépén van, márpedig ha az aneszteziológus majd nem enged év végén 1,2 milliárdot csak úgy kifizetni, akkor bajok lehetnek.