Tovább tiporja a szakmaiságot a politika

2018. január 25. 08:48 2018. jan. 25. 08:48

Megszűnik a Vagyongazdálkodási és Pénzügyi Controlling Osztály (sic!) a leépítésekkel sújtott pécsi városházán, a vagyongazdálkodási csoportot a kabinet alá tolják be. Ártatlannak tűnő kis lépések, de az üzenet nagyon is baljóslatú: a kulcsterületeken egyre nő a politikai befolyás.

„A közgyűlés legutóbb a 2017. október 19-ei ülésén meghozott normatív határozatában foglaltak szerint döntött a polgármesteri hivatal szervezeti felépítésének módosításáról és elrendelte a létszámának 241 főre történő csökkentését”

– emlékeztet a rossz szájízű döntések legutolsó elemére Páva Zsolt polgármester előterjesztése, amelyet a pécsi közgyűlés csütörtöki ülésére készített, vagy legalábbis aláírt.

A város első embere „a polgármesteri hivatal tevékenységének további racionalizálása érdekében” javaslatokat is tesz. Egyebek mellett arra, hogy „a Pénzügyi Főosztály keretén belül működő Vagyongazdálkodási Csoport a feladataival együtt kerüljön integrálásra a Polgármesteri Kabinetbe.”

Ezt meg is magyarázza:

„A Polgármesteri Kabinet feladatkörébe tartoztak eddig is a gazdaságfejlesztési és várospolitikai feladatok. Ezekhez a feladatokhoz szorosan kapcsolódnak a Vagyongazdálkodási Csoport - jelenleg a Pénzügyi Főosztály szervezeti keretében ellátott - feladatai, a város működésével, vagyonával való gazdálkodásával kapcsolatos stratégiailag fontos feladatok így hatékonyabban valósíthatóak meg. A szervezeti struktúra módosításával továbbá az önkormányzat gazdasági társaságaival kapcsolatos döntések előkészítése is így egy főosztály keretén belül lesz ellátható.”

Igen racionálisan hangzik. Ám aki ismeri az önkormányzat működését, tudja, hogy a kabinetben alapvetően politikai döntések születnek, most pedig egy pénzügyi egységet nyomnak be alá.

Maga a polgármester jegyzi meg, hogy a - rengeteg hitellel küzdő - városi cégekkel kapcsolatos döntések előkészítése is itt történik majd. Ha mindehhez hozzávesszük azokat az igen rosszindulatú híreszteléseket, hogy a kabinetre igazából már nem a polgármesternek, hanem bizonyos fideszes parlamenti képviselő(k)nek van nagyobb befolyása, bizony könnyen az az érzése támadhat az egyszeri pécsinek, hogy újabb kulcsterületek kerülnek közvetlenül a politika befolyása alá.

„A pénzügyi főosztály felépítése a feladatok hatékonyabb elvégzése érdekében megváltozik, a jelenlegi 7 szervezeti egységből 5 szervezeti egység lesz, mivel a fentiek szerint egy szervezeti egység átkerül a polgármesteri kabinethez, továbbá megszüntetésre kerül a vagyongazdálkodási és pénzügyi controlling osztály” – áll még az előterjesztésben. A notóriusan c-vel írt ellenőrző osztály ezzel elveszti függetlenségét és beolvad a számviteli osztályba.