Bánki rokonának cége lendíthet a pécsi befektetési kedven?

2018. január 24. 16:11 2018. jan. 24. 16:11

Pécsi céggel közösen lendítene a helyi befektetési kedven a városháza. A cégben tulajdonos az MSB Tanácsadó Zrt., amelynek tulajdonosa Bánki Erik rokona lehet.

Újra kell építeni a városháza szerint Pécs gazdaságát

Pécsi céggel közösen lendítené föl a város gazdaságát a fideszes városvezetés.

A januári közgyűlés egyik előterjesztése szerint - melyet Páva Zsolt polgármester jegyez - a pécsi önkormányzat az Investmentor Agency Tanácsadó Nonprofit Kft-vel partnerségi megállapodást kötne

a város gazdaságának újjáépítése, továbbá gazdaságfejlesztési céljai és a piac szereplői által megfogalmazott igényeinek összehangolása érdekében a betelepülni kívánó, illetve az itt már működő vállalkozások szakmai támogatása céljából

- olvasható a dokumentumban.

Az előterjesztés szerint a cégnek az lesz a feladata, hogy a kapcsolatrendszerében található vállalkozásoknak Pécset ajánlja, valamint azon is kell dolgoznia, hogy Pécsre kerüljön minél több külföldi cég. Mindezek mellett abban is segít, hogy a betelepedni kívánó cégek és az önkormányzat elképzelései és céljai összehangolódjanak és találkozzanak egymással.

Mindezeken túl az Investmentor Agency a dokumentum szerint a Pécsen működő cégeknek szakértői portfóliót fog kínálni, amely

az alapinfrastruktúra biztosításával és annak fejlesztésével kapcsolatos ügyintézésekre, a szükséges humánerőforrás toborzására és képzésére, a potenciális fejlesztési források felkutatására és megszerzésére, valamint a fejlesztési projektek előkészítésére és menedzselésére

terjed ki.

Felmerülhet a kérdés, hogy mégis mindezt mennyiért is vállalja a cég: az előterjesztés szerint mivel nonprofit a vállalkozás, így az előbb felsorolt gazdaságfejlesztés-támogató tevékenységét díjmentesen fogja végezni.

Hogy minden flottul menjen, még személyes tanácsadót is kijelölnek a cégnél, aki az önkormányzattal tartja a kapcsolatot, sőt, ha a közgyűlés rábólint a megállapodásra, akkor előre egyeztetett időpontban még az esetleges befektetői tanácskozások alatt angol vagy német nyelvű segítséget is felajánlanak.

Az előterjesztés melléklete szerint a következő esetekben lesz díjmentes az Investmentor Agency szolgáltatása:

  • Helyzetelemzés.
  • Piackutatás.
  • Igényfelmérés.
  • A megszerzett információk alapján közvetítés az önkormányzat és az önkormányzati cégek felé.
  • Az önkormányzat és a betelepedni kívánó cég céljainak összehangolása, a résztvevők közti kapcsolat előkészítése.
  • Fideszes családi kör

    Az Investmentor Agency Tanácsadó Nonprofit Kft-ben dr. Rácz Zsuzsanna, Máté Gábor és Papp Zoltán Péter pécsi lakosok mellett az ugyancsak pécsi MSB Tanácsadó Zrt. is tag. Mindkét cég ugyanarra a pécsi címre (Megye utca 7/1.) van bejegyezve.

    Az MSB Zrt-ben ugyanakkor csak egy tulajdonos van az e-cégjegyzék adatai szerint, dr. Madár József Péter, aki a PTE közgazdasági karán címzetes egyetemi tanár.

    Az Átlátszó 2012-es cikke szerint Madár és Bánki Erik baranyai fideszes országgyűlési képviselő, a parlamenti gazdasági bizottság vezetője közt unokatestvéri viszony áll fönn.

    Az MSB Zrt. korábban még MSB Consult Kft. néven több olyan önkormányzatnál adott üzleti és befektetési tanácsot, melyek aztán fürdőépítésbe fogtak (például Siklós, Mohács, Tamási) az Átlátszó cikke szerint. (A fürdőügyekben egy olyan cég volt érintett még, melyhez egy ideig Bánki Eriknek is köze volt a HVG 2010-es cikke szerint.)

    Madárnak és Bánkinak közös cége is van, az ugyancsak a Megye utca 7/1. alá bejegyzett, ingatlanok értékesítésével foglalkozó BÁBAMAD Kft. A cégnévben a BÁ Bánkit, a MAD Madárt, a BA pedig Bánki fivérét (hogy édes-, avagy féltestvérek-e, az nem eldöntött tény, mindenesetre anyjuk neve ugyanaz), a rendszerváltáskor Németországba költözött Bauer Nándor Zsoltot takarhatja.

    (Bánki Erikékről a napokban derült ki, hogy egy másik cégáttételen és egy saját cégen keresztül a röplabda sportág tao-milliárdjaira is rástartoltak. Bővebben itt olvashatnak a nem mindennapi kapcsolati hálóról.)