Állami reprodukciós központokkal szaporítaná a magyart a kormány - Kaposváron nyílt az első

2018. január 26. 16:30 2018. jan. 26. 16:30

Rákapcsol a kormány: két év alatt megszüntetnék a reprodukciós eljárások - vagyis a nem természetes úton létrejött teherbeesések - várólistáját az országban. Ezt reprodukciós központok felállításával oldanák meg, 8 milliárd forintból. Tavaly volt a rendszerváltás óta második legnagyobb a természetes népességfogyás az országban.

Kaposváron tartott pénteken sajtótájékoztatót Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár. A politikus a Kaposi Mór Oktató Kórházban a Domány Sándor Reprodukciós Központ átadásán az MTI híre szerint elmondta, az a cél, hogy senkinek ne kelljen várnia, akinek ilyen módon van lehetősége a gyermekáldásra.

Ónodi-Szűcs hozzátette, a kormány országosan 8 milliárd forintot biztosít reprodukciós központok kialakítására és a páciensek anyagi terheinek csökkentése érdekében 70 százalékról 90-re emelte az eljárásban alkalmazott gyógyszerek támogatási arányát.

Az államtitkár megjegyezte, hogy a reprodukciós eljárásokat Kaposváron a múlt év végéig egy magánszolgáltató végezte. A Kaposi Mór kórház szülészeti osztályának egykori vezetőjéről, Domány Sándor egyetemi tanárról elnevezett, pénteken átadott központ e cég feladatait vette át, több mint 400 millió forintos kormányzati támogatásnak köszönhetően.

Mint ismert, Kaposváron egészen tavaly év végén zárt be a Kaáli Intézet lombibkbébi-központja, ám január elején a 24.hu cikke szerint a Kaposi Mór Oktató Kórházhoz forduló párokat azzal bizonytalanították el, hogy az állami reprodukciós intézetek féléves csúszásban vannak.

Magyarországon egészen tavalyig inkább a magánintézmények vitték jobban a prímet, aztán nyáron, miután egy katolikus püspök szinte kiátkozta a lombibkbébit vállaló párokat, az állam hirtelen 6 milliárd forintos támogatást lengetett be az állami kórházak reprodukciós eljárásainak segítésére.

Ónodi-Szűcs államtitkár Kaposváron arról is beszélt az MTI híre szerint, hogy "aki ma ide bejön, annak az ellátásért nem kell fizetnie, csak a gyógyszerköltség 10 százalékát kell vállalnia".

A tervek szerint az intézmény kapacitását jelentősen növelik, az állami finanszírozású beavatkozások száma a korábbi évi 240-250-ről akár 885-re is emelkedhet Kaposváron.

Az államtitkár tájékoztatása szerint Magyarországon 2015-ben 6984, 2017-ben már 7180 reprodukciós beavatkozást végeztek, a cél az európai unós átlagnak megfelelő mintegy 12 ezer beavatkozás elérése. Ennek érdekében Budapesten, Debrecenben, Szegeden és Pécsen is nő a kapacitás - tette hozzá.

Egyébként pénteken adta ki a Központi Statisztikai Hivatal, hogy 2017 első 11 hónapjában közel 36 ezer fő volt a természetes fogyás az országban. A rendszerváltás óta 2017-ben volt a második legnagyobb népességfogyás.