Keservesen kellene munkásszálló a megyébe

2018. január 29. 14:08 2018. jan. 29. 14:08

Főleg Pécsre. A Vasas Szakszervezetek régiós vezetője szerint három nagy pécsi fémipari cég önmagában megtöltene egy kétszáz fős szállót, az iszonyú albérletárakhoz adott hozzájárulást meg fordíthatnák másra.

Benke Norbert, a Vasas Szakszervezetek regionális szervezetének vezetője a bértárgyalások során szerzett tapasztalatairól beszámolva arról beszélt: elképesztően nagy szükség lenne Pécsen és a megyében munkásszállásokra.

- Kívülállók nem is gondolnák, de szinte megoldhatatlan gondot jelent sok cégnek a nem helyi dolgozók szállása – mondta Benke Norbert. - Legalább akkorát, mint az elégtelen szakképzés.

Ráadásul a két probléma összefügg. A jelzések alapján a legtöbb cég a nem megfelelő képzés – és az elvándorlás – miatt kénytelen maga képezni és távolabbról hozni szakembereket. Ám az irgalmatlan pécsi albérletárak miatt, ez sem könnyű. A cégek kénytelenek igen komoly albérlet-hozzájárulást fizetni a melósoknak, ám ez sem megoldás. Egyrészt a fennmaradó lakbér is sok, másrészt ha megoldódna a probléma, a cégek másra is tudnák használni az erre fordított összeget. Megkaphatnák bérben a dolgozók, vagy költhetnék munkahelymegtartó intézkedésekre.

Benke Norbert kérdésünkre elmondta: három nagy pécsi fémipari cég önmagában szinte rögtön meg tudna tölteni egy kétszáz fős szállást, de ez valószínűleg csak a jéghegy csúcsa.