A fórumozók összefogást szeretnének

2018. január 29. 20:06 2018. jan. 29. 20:06

Megtelt a Corso Hotel nagyterme a Közös Ország Mozgalom hétfő esti fórumán. A Fidesz jelöltje nem is reagált a meghívásra, a Jobbiké kórházba került, így a demokratikus jelöltek vitatkozhattak a fórumon: Mellár Tamás, egy széles összefogás jelöltje, Keresztes Lóránt az LMP és Nemes Balázs a Momentum képviseletében.

Az eseményre öt jelölt kapott meghívót. Csizi Péter (Fidesz-KDNP) nem csak hogy nem jött el, de annak sem adta jelét, hogy egyáltalán megkapta a meghívót. Fogarasi Gábor kórházba került, ezért lemondani volt kénytelen a szereplést. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt is próbálkozott, ezt a moderátor megköszönte, de itt véget is ért a törökkori viseletet is felvonultató képviselők szereplése. (Persze nem, néha közbeszóltak viszonylag vicces dolgokat – „Felcsúti űrkikötő!”, „Látványatomtemetőt!”,”Ingyensörgyár”, de ez nem vágta haza a rendezvényt.)

Keresztes László Lóránt (LMP) expozéjában megköszönte a KOM-nak a lehetőséget. Beszélt nagy vonalakban az elvándorlásról, a gazdasági bajokról és a tervezett atomtemetőről és uránbányáról.

Nemes Balázs (Momentum) szerint jelzésértékű, hogy Csizi Péter nem jött el. Beszélt arról, hogy drámain csökkent az egyetemi létszám és annak minden vonzatáról.

Mellár Tamás maga mögött széles összefogást tudó független jelölt elmondta: ha a Fidesz még négy évig kormányoz, az visszafordíthatatlan károkat okoz. Mellár Tamás elmondta: ha a KOM ezután következő mérése azt hozza ki, hogy nem ő a Fidesz legesélyesebb demokratikus kihívója, akkor visszalép a közvéleménykutatásban vezető jelölt javára.

Nemes Balázs az iskolák hiányzó önállóságáról beszélt. Mellár Tamás szerint szakembereknek kell oktatási koncepciót kidolgozni, azt széleskörű társadalmi vitára bocsátani és 10 évig békén hagyni. Abban egyetértettek a jelöltek, hogy az iskoláknak önállóságra, a diákoknak pedig nem lexikális tudásra lenne szüksége.

Mellár Tamás beszélt a statisztikákról, amelyek szerint egymillióval csökkent a szegények száma és arról, hogy ez mennyire nem igaz. A lakhatásnak szerinte alapjognak kellene lennie, az üres önkormányzati lakások megnyitását kellene támogatni.

Keresztes szerint bár a régióközpontokhoz képest csekély az iparűzési bevétele, ettől még a helyi adók igen kiterjedtek. Nemes szerint nonszensz, hogy még a 16 négyzetméteres garázs után is fizetni kell. Beszélt a járulékcsökkentés fontosságáról – ezt már a vita gazdasági modell blokkjában. Hozzátette: az euró bevezetésének is nagy haszna lenne.

Az LMP képviselője szerint a Fidesz forráskivonása az oktatásból beláthatatlan következményekkel jár.

Mellár Tamás szerint a betanított munkát használó befektetők nem hoznak hosszútávú hasznot a városnak, inkább az innovatív iparágakba kellene beruházni. A legfontosabb infrastrukturális beruházásnak az M6-os befejezését tartja a közgazdász professzor.

Keresztes Lóránt szerint hiba, hogy a városvezetés betonba önti az uniós fejlesztési milliárdokat, beszélt a Misinára tervezett jégpályáról és a már elvetett tankparkról. Nemes Balázs a Fidesz korrupciós polipjáról beszélt és arról: a Momentum megtiltaná, hogy politikusok rokonai pályázatokon indulhassanak. Történelmi bűnnek nevezte a kormánypárt mostani hozzáállását.

Mellár Tamás is azt mondta: fontos lenne a demokratikus viszonyok visszaállítása, így az uniós források is hatékonyabban hasznosulnának. A professzor szerint a keleti és déli nyitás semmilyen kézzelfogható eredményt nem hozott, az európai kapcsolatok megerősítése mindennél fontosabb. Az orosz közeledés pedig nem a sokat hangoztatott szabadság hanem éppen ellenkezőleg, a kiszolgáltatottság jele.

Keresztes Lóránt szólt a kínai érdekeket szolgáló Budapest-Belgrád vasútvonalról, kínai hitelből, ami szerinte már a nemzetárulást karcolja. Nemes Balázs szerint ha nem történik semmi, Paks2 ügyben a kontroll Moszkváé lesz, ami semmi jót nem ígér.

Mellár Tamás szerint a hatalom olyan, mint a gáz: kitölti a légüres teret, ezért nagyon nagy az ellenzék szerepe.

Záróbeszédében a professzor elmondta: sorsdöntő választás elé nézünk, rendkívüli a helyzet, mindenkinek megvan a felelőssége, csak akkor van esély a kormányváltásra, ha 70% felett lesz a részvételi arány. Ez nem lehetetlen, 2002-ben volt már ilyen. – Az ellenzéki pártoknak most nem azt kell keresnie, hogy mi választ el, hanem hogy mi köt össze minket – így Mellár. – A széleskörű összefogás az ellenzék felelőssége most.

Mellár Tamás azt kérte minden ellenzéki erőtől és szavazópolgártól: mindenki érezze a maga felelősségét a közelgő választásban – szavait vastaps fogadta.

Nemes Balázs Deák Ferenc ismert idézetével („Hazudni nem szabad”) üzent Csizi Péternek és Hoppál Péternek. Ő is részvételre buzdította a választókat. Ő maga képviselőként a külüggyel és a gazdasággal foglalkoznak behatóan, fáradhatatlanul.

Keresztes Lóránt a korszakváltás alternatívájáról beszélt, a múlt bűneiről, szembeállítva mindezt az összefogás fontosságával – hozzátéve, hogy a legtöbb kérdésben egyetért Mellár Tamással.

A fórumot a közönség kérdéseivel zárták – ezek az interneten is érkeztek. Szóba került a pécsi csődhelyzet - Mellár az oligarchák kezébe került városról beszélt és a gyenge városvezetésről. Keresztes szerint hiányzik a város gazdasági ereje és a kormány hathatós segítsége – bár a kölcsön milliárdokkal megakadályozzák azt a szégyent, hogy a Fidesz kormányzása alatt bedőljön egy fideszes vezetésű város.

Felmerült a legfontosabb kérdés: ki milyen feltételekkel lépne vissza a másik javára, és itt lett igazán vitaszaga az egyébként langyoska fórumnak. A Momentum jelöltje szerint erről igen korai beszélni, Keresztes tovább szőtte az LMP mindenkitől elkülönülő, senkivel össze nem fogó vonalát. Leszögezte ismét: nem lép vissza, sem ő Pécsett, sem a párt többi tagja máshol és nem fog össze olyan pártokkal, amelyek felelősek a mostani helyzet kialakulásáért.

Mellár leszögezte: őt most 9 párt támogatja, abban, hogy elinduljon és legyőzze Csizi Pétert. Ebben benne van az MSZP és a DK is, igen, olyan pártok, amelyekkel nem mindenben ért egyet, de van egy világos cél, van összefogás, magyarázni lehet sok mindent – szavait megint csak kitörő öröm fogadta., míg az azokra reagáló Keresztes Lórántba a közönség kishíján belefojtotta a szót. A hangulat alapján a jelenlévők egyértelműen azt támogatják: a demokratikus erők egy jelölt mögött sorakozzanak fel, aki le tudja győzni a Fideszét. A további kérdésekre adott reakciók is erre engednek következtetni.