A 30Y is küzd az izomsorvadásos Ábrisért

2018. január 30. 15:50 2018. jan. 30. 15:50

CD-ket, pólókat, kulcstartót ajánlott fel árverésre a 30Y zenekar, a befolyt összegből pedig egy izomsorvadással küzdő másfél éves kisfiúnak, Ábrisnak tennék könnyebbé az életét. A tételekre péntekikg lehet licitálni a Facebookon.

A szárligeti Béry-Januskó Ábris 2016 július végén született Tatabányán, minden rendben volt vele, egészségesen jött a világra. Öt hónaposan aztán elkezdett csökkenni az aktivitása, alig mozgott, mosolygott ugyan, de csak feküdt - mesélte még korábban a Kisalföldnek Ábris anyukája, Flóra.

A komárom-esztergom megyei gyermeken a különféle foglalkozások (babaúszás, babamasszázs) sem segítettek, ezért Budapestre, a Szent Margit Kórházba került fejlődésneurológiai vizsgálatra. Itt derült ki: SMA 1-es típusú betegsége, azaz gerincvelői izomsorvadása van neki.

Mikor ez kiderült, még csak az USA-ban létezett rá kezelés, ott négy injekció 220 millió forintnyi dollárba került volna. Időközben aztán a Bors cikke szerint az Európai Unióban is törzskönyvezték a szurit. Ábris bekerült egy speciális belgiumi programba, melynek során 2017 november végéig négy injekciót kapott. Akkor az édesanyja azt mondta, még egy, maximum két injekciót adnak neki, aztán más megoldás után kell nézniük. Ábris viszont szépen fejlődik, az orvosok is meglepődtek, mennyivel jobban tartja már magát.

Az anyukát és a gyermeket rengetegen támogatják. Nem sokkal azután, hogy fény derült Ábris betegségére, az édesanyja létrehozott egy Facebook-oldalt BJAbris - Fight for Life néven, honlap is készült, illetve egy alapítvány is született. Az emberek pedig segítenek: nem sokkal azután, hogy elindult a gyűjtés, már 30 millió forint érkezett hozzájuk, a pénz azonban továbbra is nagyon kell. Ábrisék megsegítését most a 30Y is felkarolta. Amint azt a BJAbris - Fight for Life oldalon közzétették, a 30Y zenekar felajánlott egy csomagot, melyet aukcióra bocsájtottak.

A csomagban három CD (Szentimentálé, Dicsőség, LP.2014), két póló és egy nyakbaakasztós kulcstartó található, a licitlépcső 500 forint, a tárgyakra külön lehet licitálni, de akár egyben is ajánlatot lehet tenni a komplett pakkra.

A jótékonysági árverést január 19-én hirdették meg, akkor azt írták, két hétig tart, így február 2-ig, e hét péntekig még van idő. Licitálni a Facebook-oldalon a poszt alatt vagy e-mailben a bjabrisfight@gmail.com e-mail címen lehet. A nyertesekkel üzenetben veszik fel fel a kapcsolatot.