Devizasiker: évente pécsnyi ingatlan kerül végrehajtás alá

2018. január 30. 12:15 2018. jan. 30. 12:15

Szakács László Baranya megyei szocialista képviselő budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt: 900 ezer embert érint ma végrehajtás a devizahitelek miatt.

2010 és 2017 között 320 ezer ingatlant érintett végrehajtás, többségüket devizahitel miatt. Ez évente 45 ezer ingatlant jelent. Szakács László a képviselői irodaházban tartott sajtótájékoztatóján rávilágított: ez olyan, mintha a Fidesz hét éve alatt minden egyes évben egy Pécs nagyságú város minden egyes ingatlanára végrehajtó tenné rá a kezét.

A szocialisták parlamenti frakcióvezető helyettese hozzátette: a kormány közben azt mondja, megmentették a devizahiteleseket, a jegybank elnöke „úgynevezett” károsultakról beszél, Varga Mihály miniszter szerint pedig a lakosság egy százalékát érinti csak a baj. Szakács leszögezte: ez hazugság. Az adóskamarával közösen az MSZP azt követeli: a végrehajtásokat is függesszék fel, ne csak a kilakoltatásokat. A végrehajtásokat a politikus szerint 2017-ben csúcsra járatták: fél év alatt 52,5 ezer új végrehajtás volt idehaza devizahiteles ügyekben.

A bíróságok fuldokolnak a devizahiteles ügyekben. Szakács László elmondta: a Fidesz kormánya úgy segíti ezeket az embereket, hogy január elsejével a végrehajtási kifogások rendszerét kigyomlálták a polgári perrendtartásból, ezzel teljesen ellehetetlenítették a bajba jutottak érdekérvényesítését.

Mint ismert, a hét éve alakult Hiteles Mozgalom mellett nemrég újabb civil szervezet, a Magyar Adóskamara szállt be a devizahitelesek valódi megmentéséért folytatott harcba. A Hiteles Mozgalom vezetője, Szabó József a Szakács Lászlóval közös sajtótájékoztatóján arról beszélt: az Adóskamarával együtt olyan falakat szeretnének ledönteni, amelyeket évekig nem sikerült.