Fokozott ellenőrzést vezettek be nyárig az országban

2018. február 1. 07:29 2018. feb. 1. 07:29

Az országos rendőrfőkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el február 1. és június 30. között az ország egész területére. A fokozott ellenőrzés hatálya alatt a rendőrök bárkit igazoltathatnak, megmotozhatnak és még a kocsi csomagtartójába is benézhetnek.

Fokozott ellenőrzést rendelt el az országos rendőrfőkapitány Magyarország teljes közigazgatási területére - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata a police.hu oldalon szerdán.

Azt írták, hogy a rendőrkapitány február 1-jén 0 órától június 30-án 24 óráig rendelte el a fokozott ellenőrzést a jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzése, felderítése, illetve megszakítása érdekében.

Az előző fokozott ellenőrzési időszakot tavaly október 1-től idén január 31-ig rendelte el az országos rendőrfőkapitány. A fokozott ellenőrzés hatálya alatt a rendőrök bárkit igazoltathatnak, megmotozhatnak és még az autó csomagtartójába is benézhetnek.

A menekültválság erősödése óta van fokozott ellenőrzés az országban

Egyébiránt az első országos fokozott ellenőrzést 2015. októberében rendelte el a rendőrfőkapitány, igaz, akkor még csak egy hónapra és az illegális migrációval összefüggésben lévő cselekmények miatt (mivel a menekültválság 2015 nyarán erősödött, ekkor épült kerítés először a magyar-szerb, majd ősz elején a magyar-horvát határra).

Aztán novemberben újabb hónapra maradt érvényben a fokozott ellenőrzés, decemberben pedig már 2016. január 31-ig, vagyis két hónapra bővítették az időtartamot. Január végén újabb két hónapot kaptak a rendőrök, március végéig szólt a hosszabbítás.

2016 nyarán már 3 hónapra tolták ki a hosszabbítás érvényességét, mostanra pedig az öt hónapnyi felhatalmazás jött divatba.