Jövő héttől a Mecsekoldalon sem lesz egyszerű a közlekedés - indul a vezetékcsere

2018. február 2. 14:14 2018. feb. 2. 14:14

Február 5-én startol a Mecsekoldal nagy víziközmű-rekonstrukciója, emiatt a Magaslati úton és a Surányi úton kell részleges forgalomkorlátozásokra számítani. A Tettye Forrásház az önkormányzati útfejlesztés előtt akarja rendbe rakni a környék víz és szennyvíz-hálózatát.

A Tettye Forrásház Zrt. közleménye szerint február 5-én indul a Mecsekoldalt érintő nagy víziközmű-fejlesztés, amely során több kilométernyi ivóvíz- és szennyvízcsövet korszerűsítenek mintegy 300 millió forint értékben a Magaslati és a Surányi úton.

A közlemény szerint a beruházás az önkormányzati útpálya-felújítással összhangban zajlik.

"A tervek szerint hamarosan megújul a Mecsekoldal fő közlekedési tengelye. Mielőtt az új utak megépülnek, a Tettye Forrásház Zrt. kicseréli a burkolat alatti közműveket, a szolgáltatás biztonságát veszélyeztető vezetékeket annak érdekében, hogy a későbbiekben lehetőleg ne kelljen csőtörés miatt felbontani a friss aszfaltot.

Őszig összesen 5140 méternyi korszerű vezeték kerül a földbe (...), mivel az elmúlt 8 évben az érintett fővezetékeken 19 csőtörés fordult elő, emellett 110 aknás hibát kellett a szolgáltatónak elhárítania.

A munkálatok során a régi öntöttvas és PVC vezetékek helyett az utak teljes hosszában új, korszerű anyagból készült vízvezetékeket építenek ki. A Magaslati úton összesen 1820, a Surányi Miklós úton 1330 méternyi csövet cserélnek a szakemberek (párhuzamosan futó ellátó és töltő vezetéket, illetve bekötéseket). Emellett összesen 1990 méter hosszan újul meg a szennyvízhálózat az érintett ingatlanok szennyvízbekötéseivel együtt.

A rekonstrukció egy részét föld alatt zajló csőbefűzéses technológiával végzik, egy-két kisebb munkagödörrel. A vízvezetéket és az ingatlanok bekötéseit azonban csak nyílt árkos kivitelezéssel lehet cserélni.

Emiatt elkerülhetetlen a munkálatokkal haladó, átmeneti forgalomkorlátozás: szakaszos, félpályás útlezárásra, esetenként jelzőlámpás irányításra lehet számítani. Annak érdekében, hogy már a felújítás során minél hamarabb újra biztosított legyen az akadálymentes forgalom, az egyes szakaszok végén aszfaltszintig helyreállítják az utat" - olvasható a kommünikében.

A felújítás menete

A közlemény szerint a több ütemben zajló vezetékcsere egyszerre két helyen indul február 5-én: a Magaslati úton a Tettye tértől és a Szőlő utcai kereszteződéstől is megkezdik a szennyvízhálózat korszerűsítését a Tettye Forrásház Zrt. és a megbízott kivitelező szakemberei.

Február közepén a Surányi úton is felvonulnak a munkagépek, elsőként a Surányi utca 30-tól az Angster József utca irányába. Márciustól a vízhálózat kerül sorra, a munkálatok várhatóan őszig tartanak.

A munkálatokkal kapcsolatos ütemezést és minden további információt a szolgáltató honlapján lehet megtalálni.