Nem egyszerű a munkás élete, ha Pécsre jár dolgozni, de nem ott él és nincs autója

2018. február 4. 17:06 2018. feb. 4. 17:06

Hoppál Péter kulturális államtitkár szerint felesleges munkásszálló Pécsre, mert a megyeszékhely Baranya bármely részéről nagyjából egy óra alatt elérhető. Kis kutatással kideríthető, hogy nem feltétlenül van ez így, ha tömegközlekedéssel kell utazni és reggel 6-ra kell dolgozni járni.

Mint ismert, több cég is azzal kereste meg nemrég a szakszervezeteket Baranyában, hogy munkásszállókra lenne szükség a megyeszékhelyen és a megyében.

A Pécsi STOP-nak erről Benke Norbert, a Vasas Szakszervezeti Szövetség régiós ügyvivője beszélt, aki elmondta, három fémipari cég csak Pécsen meg tudna tölteni egy 200 fős munkásszállót - ha lenne. A cégek jobb híján így fizetik a borsos albérletárak után a támogatást a dolgozóknak, holott, ha lennének a XXI. századnak megfelelő szállások, akkor azt a pénzt béremelésre, vagy munkahely-megtartó intézkedésekre is lehetne költeni.

Szakács László szocialista országgyűlési képviselő is tartott sajtótájékoztatót a témában, ő úgy vélekedett, hogy a pécsi fideszes önkormányzat inkább az adóemeléseket választotta a munkásszállók megépítése helyett.

Erre már Hoppál Péter kulturális államtitkár is megszólalt, a pecsma.hu-nak sok egyéb mellett a következőt nyilatkozta:

(...) Baranya bármely részéről elérhető Pécs nagyjából egy óra alatt, így munkásszállókra nincs szükség. Főleg úgy, hogy ez a családok szétszakításával járna együtt, amit a kormányzat nemhogy nem akar, hanem éppen ellenkezőleg, kiemelten támogatja a családokat.

Hoppál még azt is hozzátette, hogy az ellenzék amúgy is migránsszállókká alakítaná a munkásszállásokat.

Az államtitkár szavainak utánajárva a menetrendek.hu segítségével megnéztük, tömegközlekedéssel hogyan lehet Pécsre eljutni a munkanapokon kora reggel.

Abból a feltevésből indultunk ki, hogy a munkásnak nincs autója és/vagy nincs pénze azt fenntartani, nincs a lakókörnyezetében más munkatársa (vagy munkatársai), akivel (akikkel) a kocsit meg tudná osztani, valamint a cég sem indít munkásjáratokat - de a műszak reggel hatkor indul.

Ehhez egy ideálisnak mondható dátumot, a február 5-ei munkanapot választottuk (most tekintsünk el attól, hogy téli az időpont, és ilyenkor havazhat, vagy jégpáncél van az úttesten).

Azt sem vettük figyelembe, hogy Pécsen belül is tömegközlekedést kell használni, itt és most a helyközi közlekedési kapcsolatokra fókuszáltunk.

A választott települések 10-65 kilométeres távra fekszenek Pécstől.

Dél-Baranyából, ha elalszik az ember, nem jut be 6-ra Pécsre

  • Sellyéről például, ha 6-kor kezdődik a műszak Pécsen, az embernek nincs más választása, mint hogy vagy a 4:03-kor induló távolsági buszt (5:35-kor ér Pécsre), vagy a 4:05-kor induló vonatot (ami 5:09-re ér a pécsi vasútállomásra) választja. Ha reszkírozik, akkor még az 5 órás buszt is bepróbálhatja, bár az 6:10-re ér elméletileg Pécsre.
  • De ha mondjuk Cúnról menne Pécsre reggel 6-ra, már bajban van az elképzelt munkásunk: Cúnról ugyanis csak 4:55-kor van busz, ami 5:34-re ér Harkányba, majd onnan egy másik busszal (5:40-es indulással) 6:20-ra ér be a megyeszékhelyre.
  • Maradva még az Ormánságnál, megnéztük a vajszlói helyzetet. Innen, ha 6-ra Pécsre kellene érni, csupán két buszjáratot, a 4:00-kor indulót (Pécsre érkezik 5:18-ra), vagy a 4:20-as járatot (5:35 az érkezés) lehet választani.
  • Kissé keletebbre helyezve a hangsúlyt, lássuk, mi van akkor, ha Kisharsányból menne hatra dolgozni az egyszeri ember, de nincs autója. Egyetlen lehetősége van csupán, 4:21-re ki kell érnie a kisharsányi bekötőút végére, hogy elcsípje a Beremendről induló járatot, amivel 5:15-re ér be Pécsre.
  • Nagyharsányból ugyanez a helyzet, ott a beremendi elágazásnál kell 4:17-kor elcsípni a határvárosból indult járatot, különben nem ér be 6-ig az ember a pécsi munkába.
  • Beremendről egyébként ez a járat 4:02-kor indul, és ez az egyetlen busz, ami 6 előtt beér Pécsre arról a településről indítva.
  • Villányból sem egyszerűbb az élet, ott a 4:18-as vonatot kell megcsípni, ami 5 órára ér be a megyeszékhelyre átszállás nélkül. Ha ezt valaki elvéti, akkor marad a városháza elé 4:57-kor érő busz, ami Márokról megy Siklósra. Viszont a kereső szerint erről a buszról Nagyharsánynál a temetőnél le kell szállni, hogy aztán 10 perces várakozás után egy Beremendről érkező járattal 6:17-re lehessen beérni Pécsre.
  • Siklóson is korai keléssel kell számolni, ha onnan kellene 6-ra járni dolgozni Pécsre tömegközlekedéssel. A dél-baranyai városkából 4:15 (érkezik: 5:28), 4:20 (érkezik: 5:18) és a 4:30-as járat (érkezik: 5:15) áll rendelkezésre, minden más busszal már 6 óra után érhetünk be a megyeszékhelyre.
  • Harkányból négy busz van Pécsre 6 óra előtt a menetrendek.hu adatai szerint: a 3:50-es 4:40-re, a három, 4:30-kor induló buszokkal pedig 5:18, 5:28 és 5:15-re lehet a megyeszékhelyre beérni. Az utolsó busz ráadásul még egy csarnótai átszállást is tartalmaz a Beremend felől érkező buszra, de még mindig ez a leggyorsabb a kereső szerint.
  • Bólyról és Mohácsról sem egyszerű az élet reggel 6 előtt

  • Bóly felől Pécsre a 6 órási munkakezdéshez a 4:07-kor és a 4:48-kor induló buszok állnak rendelkezésre egyedül (amelyek 5 órára és 5:25-re érnek be a megyeszékhelyre). Az 5:24-es busszal már csak 6:05-re lehet elérni a festői szépségű pécsi buszállomást.
  • Mohácsról, a sokac fővárosból kora reggel a megyeszékhelyre csak úgy lehet tömegközlekedéssel eljutni, ha a 3:52-kor, vagy a 4:25-kor induló járatokat választja az elképzelt munkásunk (a buszok 5 órára és 5:25-re érnek be a célállomásra).
  • Dunaszekcsőről viszont esélytelen reggel hatra Pécsre érni tömegközlekedéssel: az első busz 5:15-kor indul, 5:39-re ér Mohácsra, majd onnan a 6-kor induló másik busszal lehet 6:47-re a megyeszékhelyre érni. Bár település szempontjából nemcsak a helyzet, de a busz is ugyanez.
  • Lánycsókról egyedül a 4:34-kor érkező busszal van esély reggel 6 előtt Pécsre érni (5:25-re).
  • Szederkényből már jobb a helyzet, ott a 4:29-es (érkezik: 5:10), a 4:46-os (érkezik: 5:17) és a 4:56-os buszok a jó választások.
  • Észak nem felejt - csak nem jut be időben Pécsre

    Kanyarodjunk a Pécstől északra fekvő térség felé.

  • Mágocsról, ami mikrotérségi központ, egyetlen járat van, ami reggel hat előtt beér Pécsre - de az sem jó. Ugyanis a busz 4:06-kor indul a kisvárosból, ám Komlóra érve (5:10) van egy 10 perces várakozás, majd egy újabb busszal 5:58-ra lehet Pécsre eljutni.
  • Szászvárról már két esély is akad: a 4:21-kor a településről elinduló busszal 4:53-ra Komlón van az egyszeri munkás, ott az 5 órakor induló buszra átszállva 5:31-re Pécsre lehet érni. A 4:38-as busszal már ugyanúgy járnak a közlekedők, mint a mágocsiak, Komlón 10 perces várakozás után 5:20-kor indul egy busz és 5:58-ra ér be Pécsre.
  • Sásdról is hamar kell indulni, ha hatra a megyeszékhelyre érne valaki. Vagy a 4:11-kor érkező dombóvári vonattal megy (amivel 4:57-re Pécsre ér), vagy a 4:28-as busszal, amivel 5:18-ra lehet a megyeszékhelyre eljutni.
  • Orfűről sem egyszerű az élet: a községháza elől 4:49-kor induló busz az első, ami 5:26-kor gördül be a pécsi buszállomásra. A következő járat pedig eleve 6:40-kor indul.
  • Abaligetről két lehetőség van: a 4:22-kor érkező dombóvári vonat (4:57-re a pécsi állomásra érve), vagy a 4:25-kor a faluház elől kilövő busz, ami 5:26-ra küzdi le a két település közti alig 31 kilométert.
  • Pécsváradról ugyanakkor 4:35 és 5:09 közt négy busz is akad, amikkel 6 óra előtt lehet a megyeszékhelyre utazni.
  • Sziget - vár

    Nyugati irányból azt hihetnénk, hogy a 6-os főút miatt egyszerűbb a közlekedés, de sajnos az adatok nem ezt mondják.

  • Szigetvárról a 4:29-kor (érkezik: 5:09) induló vonat és a 4:35-kor (érkezik: 5:25) induló busz az, amikkel 6 óra előtt be lehet jutni a megyeszékhelyre.
  • Szentlőrinctől ugyancsak lehet a MÁV-ot és a buszokat választani. Két vonattal, a 4:37-es és 4:48-as indulásúval lehet menni, amelyek 4:57-re és 5:09-re érkeznek be Pécsre - utóbbinál ráadásul 200 méterrel kevesebb utat mér a menetrendek.hu, biztos azt megállítják a vasútállomás bejárati jelzőjénél. Két busz is akad, a 4:57-es a bükkösdi elágazástól indul és 5:25-re ér be a megyeszékhelyre, míg a 4:59-es (buszforduló) 5:30-ra ér be.
  • De például a Baranya délnyugati csücskében fekvő Kétújfaluból már nem lehet reggel 6 előtt Pécsre bejutni (az 5:04-es busszal Szigetváron van egy 10 perces várakozás, majd onnan az 5:35-ös busz 6:22-re ér a megyeszékhelyre), és a mozsgóiak ugyanígy járnak, mivel az 5:06-kor induló busznak ugyanez a csatlakozása Szigetvártól.
  • Pellérdről 4:24 és 5:16 közt 6 busz is indul a megyeszékhelyre, a kicsivel több, mint 10 kilométeres utat negyedóra-húsz perc alatt teszik meg.
  • Kővágószőlős csak 16 kilométerre fekszik a menetrendek.hu adatai szerint Pécstől, ám mindössze egy járattal, a 4:50-es indulásúval lehet közlekedni, ami 5:23-ra ér Pécsre.
  • Bodáról, ami alig 19 kilométer, csak a 4:45-ös busz opció (Pécsre érkezik 5:15-re), az utána következő járat 6:26-kor indul.
  • Összesítve: ugyan valóban el lehet érni Baranya minden szegletéből nagyjából egy óra alatt Pécsre, ez azonban csak akkor sikerül, ha nem a tömegközlekedést választja az ember (vagy a település 10-30 kilométeren közti távon fekszik - bár néhol már akkor is necces) Vagyis nem ördögtől való gondolat egy munkásszálló megépítése a megyeszékhelyen.