Óriási a lapítás a komlói börtön körül

2018. február 5. 14:40 2018. feb. 5. 14:40

Bár múlt szeptemberben arról szóltak a hírek, hogy még 2017-ben nekiállhatnak a nyolc új - köztük a komlói - börtön építésének, 2018 februárjában még hatalmas a csend a témában. Meg is kerestük idestova négy hete a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát, hogy hogyan is áll most a projekt, de ígéretükkel ellentétben mindezidáig nem sikerült válaszolniuk.

Még 2017 szeptember végén idézte az MTI a Magyar Nemzetet, miszerint eredményes volt a Büntetés-végre­hajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) által nyolc új börtön építésére kiírt meg­ismételt közbeszerzés, ezért akár már 2019-re elkészülhetnek az új intézetek. A Békésen, Csengeren, Hevesen, Kemecsén, Komádiban, Komlón, Kunmadarason és Ózdon épülő börtönök esetében azért kellett megismételni a közbeszerzést, mert túl drága (egyenként 3,9 milliárdos) ajánlatok érkeztek.

A második kör már sikeres volt, és amennyiben sikeresek lesznek a tárgyalások a pályázókkal, az első kapavágásokat még 2017-ben megejthetik

- írtuk idestova bő négy hónapja.

2018 elején megkerestük a BVOP-t a témában. Arra voltunk kíváncsiak, hogy sikeresek voltak-e a tárgyalások, megindultak-e a börtönök kivitelezési munkálatai, megejtették-e a komlói börtön kapcsán is az első kapavágásokat már múlt évben, illetve elkészülnek-e a börtönök 2019-re.

A büntetés-végrehajtás malmai viszont rendkívül lassan őrölnek. Január 9-i megkeresésünkre a mai napig nem kaptunk választ, január 24-én pedig telefonon annyit sikerült megtudnunk a szervtől, hogy megkapták a kérdéseinket, dolgoznak rajtuk.

A jelek szerint február 5-én délután még mindig dolgoztak rajtuk, ugyanis válasz még nem érkezett. Az óriási hallgatást látván felmerülhet a gyanú, hogy nem igazán sikerült azokat a kapavágásokat megejteni, és akár csúszásban is lehet a projekt. Ha egyszer kapunk választ, kiderül, mi a helyzet, addig viszont marad a találgatás.