PDSZ: belső bajok, nem külső kémek

2018. február 8. 15:26 2018. feb. 8. 15:26

Régóta húzódó belső problémák, nem Fidesz-ügynökök okozzák a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének problémáit – mondják a tisztségükről lemondott tagok. Tisztújítás lesz, a cél a demokratikus és hatékony működés.

„A leghatározottabban cáfoljuk, hogy a PDSZ belső működési problémája beépített FIDESZ-ügynökök tevékenységére volna visszavezethető, vagy összefüggésben volna a másik pedagógus-szakszervezet válságával. A PDSZ vezető testülete, az Országos Választmány, amely 2018. január 5-én az alábbi határozatot hozta:A PDSZ Országos Választmányának többsége a szervezet megújítása céljából lemondott tisztségéről annak érdekében, hogy rendkívüli tisztújító kongresszus keretében teljes tisztújításra kerüljön sor" – áll a PDSZ tisztségéről lemondott tagjainak közleményében.

A közlemény szerint a PDSZ Országos Választmányának többsége és a Felügyelő Bizottság egésze azért mondott le, hogy a rendkívüli tisztújító kongresszuson minden vezető tisztséget viselő megmérettessen, beleértve az elnököt is, és lehetősége legyen a tagságnak alkalmas vezetőket választani.

Sokat árt a PDSZ-nek, ezzel együtt az érdekvédelem egészének, aki a belső ügyeket kiteregeti, ráadásul teszi ezt mindenféle alaptalan, a szervezet önállóságát megkérdőjelező, összességében a PDSZ-t lejárató sugalmazásokkal.

A szakszervezet pécsi ügyvivője, Nagy Erzsébet is a közleményt aláírók között van. Nagy lapunknak elmondta: régóta elhúzódó belső bajok jutottak el arra szintre, ami már a működést is súlyosan akadályozza. - Ezért döntöttünk többen úgy: a lemondásunkkal segítjük, hogy mindenki megmérettessen, egyben esélyt adjunk arra, hogy rátermett tisztségviselőket válasszanak a kongresszusi küldöttek.

A választmány 14 tagjából 9-en mondtak le tisztségükről, a felügyelőbizottságból pedig gyakorlatilag mindenki. A PDSZ pénteken tartja választmányi ülését, nagy kérdés, hogy milyen fordulatot vesznek az események.