10 százalékkal nőhet meg Paks népessége, ha elkészülnek az új erőműblokkok

2018. február 11. 15:13 2018. feb. 11. 15:13

Még el sem kezdték az új atomerőmű-blokkokat építeni, de Pakson már most egyre nagyobb a közlekedési dugó. Számítások szerint jó 10 százalékkal nőhet meg a város lélekszáma a beruházás után.

Már most is elég nagy a közlekedési dugó a csúcsidőben Paks városában, ám a helyiek attól tartanak, ha elindul a Paks II. beruházás, még nagyobb káosz várható az utakon.

A teol.hu cikke szerint az önkormányzat ugyanígy látja a helyzetet, ezért már most azon gondolkodnak, hogy miképp is tudnák ezt megoldani.

A Közlekedéstudományi Intézet által készített mobilitási terv szerint az új erőmű-blokkok építése miatt várhatóan több ezer ember fog pluszban megjelenni a városban, akik ugyanúgy fognak közlekedni, mint a helyiek: döntő többségben autóval. Az önkormányzat tervei közt egyirányúsítások szerepelnek, de hosszabb távon az is elképzelhető, hogy a forgalom egy részét ráterelik a 6-os főút városon belüli szakaszára, mert a Közlekedéstudományi Intézet felmérése szerint a főút úgy megy végig a városon, hogy "különösebb terhet nem vesz le a közlekedési hálózatról". Mindezek mellett új parkolók is kelleni fognak, de egy új tehermentesítő út kiépítésén is gondolkodnak

Az intézet számításai szerint az új blokkok felépítésével a város lakosságszáma is körülbelül 10 százalékkal fog megemelkedni. Paks lakossága 2017-ben a KSH adatai szerint 19098 fő volt, vagyis közel 2000 fővel nőhet meg a népesség.