Tiborcz-Elios botrány: pécsi cégek is érintettek

2018. február 12. 10:25 2018. feb. 12. 10:25

Egyre dagad a botrány az Orbán vejéhez köthető Elios-ügy körül. A 24.hu a birtokába került OLAF-jelentésre hivatkozva felvázolta azt a céghálót, amely az Elios-ügyben érintett volt, két pécsi is akad köztük.

Elég csúnyán kezd ráégni az Elios-ügy a kormánypártra: mint ismert, a uniós csalás elleni hivatal (OLAF) 35 olyan közbeszerzést vizsgált 2009-2014 közt, amelyet az Elios nyert el. Akkoriban az Eliosban Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje tulajdonos is volt egy ideig, de az igazgatóságban is ott ült.

Az OLAF a közbeszerzések körüli céghálóról azt írta jelentése szerint - amit a 24.hu kezdett nyilvánosságra hozni több részletben -, hogy már-már a szervezett bűnözést idézik az összefonódások. A tét nagy, az OLAF 13 milliárd forint visszafizetésére tett javaslatot - ennyit kellene a cég miatt az országnak visszafizetnie az Európai Unió felé, mivel a vizsgált közbeszerzések uniós finanszírozottságúak voltak.

A DK a hírek hatására bejelentette, hogy Lázár János minisztert és Orbán Viktor miniszterelnököt is fel fogják jelenteni bűnrészesség, illetve bűnpártolás miatt. A Pest MEgyei Főügyészség még január végén rendelt el nyomozást az ügyben.

A 24.hu most újabb cikkel jelentkezett, melyben a közbeszerzések körül gyanúsan sokszor feltűnő cégeket mutatják be.

Volt olyan, hogy egy időben három érintett cégben is tulaj volt Hamar Endre

A cégek közül 2 pécsi bejegyzésű (és egy szekszárdi is van még). Az elsőről már jó ideje tudni, ez a Sistrade Kft., amelyet Hamar Endre vezet. A cég a vizsgált 35 közbeszerzés közül 22-ben vett részt, az önkormányzatoknak volt tanácsadója, a közbeszerzések kiírásában segédkezett többek közt.

Csakhogy 2013/14-ben Tiborcz mellett Hamar egy cégen keresztül ugyancsak tulajdonos volt az Elios Zrt-ben. Az OLAF szerint így az Elios helyzetbe lett hozva: "irányított tenderfeltételek révén, továbbá hozzáfért bizalmas információkhoz, amikhez más pályázók nem".

Hamar egy másik céggel, az Eupro Projektmenedzsment Kft-vel is érdekelt volt a közbeszerzéseknél, a 35 vizsgált projektből 9-nél tűnt fel a cég neve, ezeknél projektmenedzsment szolgáltatásokat nyújtott.

"2013 áprilisa és 2014 áprilisa között Hamar egyszerre volt tulaj az Eupro Projektmenedzsment Kft.-ben és az Eliosban" - olvasható a cikkben.

Hamar és Tiborcz kapcsolata régebbi, "2013 januárja előtt üzlettársak voltak, egyenesen Hamar & Tiborcz Jogi és Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltat Kft.-nek (később IBC-Project) hívták a közös cégüket. Üzleti kapcsolatuk pedig máig tart, mindketten részvényesek a luxusingatlanok kereskedésével foglalkozó BDPST Zrt.-ben" - olvasható a cikkben.

Az Elios és a Sistrade Pécsen is feltűnt a közvilágítás korszerűsítésének első üteme kapcsán, erről bővebben ebben a cikkben olvashatnak.

Ugyanazon számítógép - más cégek ajánlatai

A másik pécsi cég az SMHV Energetikai Kft. (amely korábban Simó Villamossági Kft. néven futott).

Az OLAF-jelentés szerint a cég "22 projektben működött közre, többnyire az Elios alvállalkozójaként szerepelt, bár megesett, hogy versenytársként adott be ajánlatot".

A cikk szerint a cég indikatív ajánlatokat adott az önkormányzatoknak, és "ezeket a különböző pályázatokhoz csatolták, és a költségbecslést igazolták. Az OLAF azt találta számos esetben, hogy az indikatív ajánlatokat az SMVH és más „független” cégek ugyanazon a számítógépen készítették. A pdf fájl szerzője H.D., az SMHV pedig Horváth Dezső érdekeltsége."

Tanácsadója mindenkinek - akár egyszerre is

A dél-dunántúli régió harmadik érintett cége - Tender-Network Kft.) egyébként Budapestre van bejegyezve, de tulajdonosa, Bánsági Zsófia szekszárdi illetőségű.

Mint ismert, Szekszárdon az Elios képviselői jóval hamarabb feltűntek az önkormányzat környékén, mint ahogy az uniós közvilágítási projekteket egyáltalán kiírták volna.

A Tender-Network a jelentés szerint 13 projektben adott tanácsot, többször dolgozott a projektek előkészítésén. Háromszor az Elios projekttanácsadója is volt a cég, Hódmezővásárhelyen pedig egyszerre adott az önkormányzatnak és az Eliosnak tanácsot.A cikk szerint a cég az árbevételét "2010-től 2013-ra csaknem megtízszerezte, 644 millió forintra tornázta fel.