Fidesz, parádés kocsis, luxus és szabálytalanságok

2018. február 12. 14:05 2018. feb. 12. 14:05

A dombóvári polgármester szerint amellett, hogy évek óta szabályozatlan a Tolna megyei közgyűlés fideszes elnökének magáncélú autóhasználata, most már parádés kocsis hordja haza és munkába a politikust. Meggyőződése szerint szabálytalanul, a megyei adófizetők pénzén.

A legvidámabb barakk

- Boldog és gazdag megye Tolna, ha parádés kocsis alkalmazására is lehetősége van – mondta Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere, a megyei önkormányzat képviselője a közgyűlés legutóbbi ülésén.

Szabó felelevenítette: két éve vetette fel, hogy jogszabályellenesen, már-már a bűncselekmény határát súrolva használja az önkormányzat luxusautóját magánhasználatra Fehérvári Tamás, a Tolna megyei közgyűlés fideszes elnöke. Hozzátette: ezt azóta sem rendezte a közgyűlés.

Azóta pedig, mint mondta, dombóváriak sokasága jelezte: Fehérvári már nem is maga vezeti az autót, sofőr hozza-viszi. Ez, ha munkavégzésre használná, nem is lenne baj, de Fehérvári összekeveri a magánhasználatot és a munkába járást – ez utóbbi magánhasználatú autót feltételez, ám ebben az esetben sofőr nem alkalmazható. A közgyűlés ellenzéki képviselője szerint még a Fidesz-kormány – nem éppen puritán - miniszterei közül is csak a kiemelt tárcák vezetői engedhetik meg maguknak ezt a luxust. Egyben azt is megkérdezte: mennyibe kerül mindez a megyei adófizetőknek?

Orvosi javaslatra – emberi dolog

Fehérvári azt mondta: orvosi javaslatra kellett felvennie a sofőrt, aki alkalmanként, néha vezeti az autót, ez pedig nem csak jogos és törvényes, de emberi dolog is.

A megyei főjegyző visszautasította a vádakat, szerinte a sofőr karbantartó is, és nem csak egy ember autóját vezeti, a közgyűlés pedig engedélyezte a magánhasználatot is.

Szabó Loránd szerint a magánhasználatú autó után csak a sofőrre éves szinten több mint egymillió forintot költenek a megye adófizetői. Mint mondta: ha vényre írták fel a sofőrt, akkor is van rá mód, hogy ne essen jogszabálysértésbe, egyben felszólította az elnököt: fejezze be a pazarló luxuséletmódot.

Mit lehet tudni?

A Pécsi STOP is intézett kérdéseket a megyei közgyűlés vezetéséhez az autóhasználat kapcsán, de számos kérdésünkre az autó- és sofőrhasználatra mindössze egy ilyen semmitmondó linket kaptunk válaszul:

http://www.tolnamegye.hu/adatszolgaltatas/kozerdeku/onk/207_tervezetek_dontesek/2016/hatarozatok/2016_05_13/24_gepjarmu_szabalyzat1.pdf