Nyárig el lehet felejteni a Pestre vonatozást, február végén indul a vágányzár

2018. február 12. 11:59 2018. feb. 12. 11:59

Amit már tavaly is sejteni lehet, azt végre megerősítette a MÁV: február végétől egészen nyárig pótlóbuszozás vár a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs közt utazókra Kelenföld és Érd-felső között. Lesz azonban közvetlen IC-járat is, csak még nem tudni, hogy merre megy.

Mint ismert, már tavaly lehetett arról hallani, hogy hosszú időre lezárják a 40a-jelzésű vasútvonalat Kelenföld és Érd-felső közt felújítások, biztosítóberendezés-cserék és egyebek miatt.Tavaly a Pécsi STOP kérdéseire a beruházást koordináló Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. úgy válaszolt, egy éves vágányzárral lehet számolni.

A MÁV honlapján végre elérhető a vágányzári hír, amely szerint február 26. és június 15. között Kelenföld BKK megállóhely és Százhalombatta közt pótlóbuszokkal szállítják az utasokat. (Kelenföld és Baja közt a vonalon végig pótlóbuszok lesznek beállítva.)

null

null

A menetrendi táblát átböngészve látható, hogy a pécsi InterCity-vonatok sem esnek különlegesebb bánásmód alá: eleve nem is a Keleti pályaudvarról fognak indulni (vagy érkezni), hanem a pótlóbuszozás miatt Kelenföld BKK megállótól (Etele téri megállóhely) indulhat a kaland busszal Százhalombattáig, majd onnan vonattal tovább.

A vonatpótló buszokon biciklit nem lehet majd szállítani, és a csoportos elhelyezésre sem lesz lehetőség.

Maradt közvetlen IC, csak kérdés, hogy merre fog menni

Egyetlen IC-pár, a Tubes tűnik úgy, hogy marad közvetlen járat: a vágányzári menetrend szerint a vonat a Déli pályaudvarról indul (16:55-kor), Kelenföld után pedig legközelebb Simontornyán áll meg, majd onnan folytatja az útját a megszokott mederben, Pécsre 20:07-re van érkezési ideje. Dombóváron lecsatolják a Somogy IC Kaposvárra indított részét róla. Pécsről ez a vonat 5:57-kor indul a fővárosba (ahova 9:04-re érkezik elméletben), Dombóváron pedig megkapja a Somogy IC-részt.

Van egy fél pár IC is, a Misina IC, amely 15:46-kor indul Pécsről, Dombóváron felveszi a Kapos IC-részt, majd egy simontornyai megálló után legközelebb már Kelenföldre ér be, és onnan érkezik a Déli pályaudvarra a kiírás szerint 19:04-re.

Mivel Kelenföld és Érd-felső közt semmilyen vonat nem fog közlekedni a 40a-vonalon, így adja magát a kérdés, hogy akkor mégis merre megy a vonat?

A vágányzári híreket átnézve az látszik, hogy a Pusztaszabolcs-Börgönd-Székesfehérvár (44-es vonal), és a Sárbogárd-Székesfehérvár vonalakról (45-ös vonal) a kelenföldi vágányzár miatt eltakarítják a még meglévő vicinálisokat, ezek helyett pótlóbuszokat közlekedtetnek. Vélelmezhetően ezekre a vonalakra fogják átterelni a tehervonatokat, és ezeket az IC-ket (bár akkor már egy székesfehérvári megállót sem ártott volna beiktatni, már csak az átszállások miatt).

Az ügyben a Pécsi STOP megkereste a MÁV-ot, ha válaszolnak, újra jelentkezünk.