Elios-botrány: antikorrupciós ügyészség és vizsgálóbizottság

2018. február 12. 17:29 2018. feb. 12. 17:29

Az MSZP és a Párbeszéd a miniszterelnök felelősségét vizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi az Elios-ügyben. A két párt törvényjavaslatot is benyújt egy antikorrupciós ügyészség létrehozására. Tóth Bertalan pécsi szocialista politikus elmondta: a Parlamentben és az érintett településeken is azon dolgoznak, hogy kiderüljön az igazság.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón az elmúlt 27 év egyik legsúlyosabb korrupciós ügyeként jellemezte az Elios ügyét. Az ellenzéki politikus szerint olyan csalásról van szó, amelynél a szervezett bűnözés eszközeit alkalmazták, és amelyben a miniszterelnök egyik családtagja is érintett.

Az antikorrupciós ügyészség létrehozását azzal indokolta, hogy meg kell szüntetni azt az állapotot, amelyben a magyar és az európai adófizetők pénzéért senki nem felelős, és senki nem érzi felelősségének a nyomozást. Karácsony kifejtette, Polt Péter alkalmatlan arra, hogy a magyarok pénze felett őrködjön.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője közölte, még hétfőn megkeresik a többi parlamenti pártot azzal, hogy támogassák a miniszterelnök Elios-ügyben való politikai felelősségét vizsgáló testület létrehozását; ehhez negyven képviselő aláírása kell. Az érintett településeken dolgozó képviselőiket és jelöltjeiket is arra kérik: helyben tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy kiderüljön az igazság.

Pécsett a témában Szakács László é Gulyás Emil már hétfő kora délután tartott sajtótájékoztatót.

Az MSZP szerint Pécsnek is sokba kerülhet a Tiborcz-Elios-ügy

Elég sok milliárdot fizethet vissza Pécs, ha kiderül, hogy az Elios-ügyben érintett cégek hasonlóképp dolgoztak a városban, mint más helyeken. A pécsi szocialisták kikérték a helyi adatokat, de a komlói és siklósi projekteket is vizsgálni fogják. Pécsen Csizi Péter vezette azt a bizottságot, amely a közvilágítási pályázatokat bírálta el - itt lett befutó az Elios.