Már a frakcióvezetőt is lezavarták titokban, hogy megnyugtassa a Fideszt Pécsen

2018. február 13. 12:18 2018. feb. 13. 12:18

Pécsett járt Gulyás Gergely Fidesz-frakcióvezető, és ha már itt volt, hát jól körbedicsérte Csizi Pétert. Arról is szó esett, hogy a kormány támogatni fogja a várost, amely a szocik miatt esett csődbe a frakcióvezető szerint. Sajnos az ellenzéki sajtót megint nem sikerült meghívni egy ilyen fontos eseményre.

A Fidesz-frakcióvezető jött ígérgetni Pécsre

Megint nem sikerült egy olyan rendezvényre meghívnia az ellenzéki/nekik nem tetsző sajtót a pécsi fideszes országgyűlési képviselőknek, amely a város szempontjából fontos és érdekes lenne.

Most is a Magyar Távirati Iroda híréből és a kormánypárti sajtóból derült ki, hogy Pécsen járt Csizi Péter kampányát berúgni Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője, aki nem átallott megígérni, hogy a kormány továbbra is támogatni fogja Pécset. Hogy ezt amúgy milyen kormányzati minőségében tette, az rejtély, mert hogy nincs neki ilyenje.

Az MTI híre szerint Gulyás arról beszélt, hogy a város nehéz gazdasági helyzete, "bármennyi idő is telt el a szocialista korszak óta - részben az önkormányzati cégekben görgetett adósságok miatt - még mindig a múlt nehéz öröksége".

Ezért aztán kár volt Pestről lejönni Pécsre, a fővárosból is lehet gurítani ekkora mondatokat.

Az MTI híréből az is kiderült, hogy a megyeszékhely döntően a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) folytat tárgyalásokra arról, hogy milyen feltételekkel lehet biztosítani a hosszú távú működés fenntarthatóságát. Gulyás, aki ugye a harmadik Orbán-kormányban semmilyen kormányzati tisztséget nem tölt be, a következőt állította: olyan megállapodásra törekednek, ami garantálja, hogy ne termelődjön újra az adósság.

Nem nagyon tudunk ekkora lózungok mellett nem arra gondolni, hogy Gulyást a párt a helyi Fidesz megnyugtatására küldte le, mert hogy tavaly ősz, a pécsi csődhelyzet óta eléggé a bányászbéka feneke alá esett a támogatottságuk. Ezen a bősz sorosozás sem segített, amit decemberben nyomtak az Emberség Erejével Alapítvány kapcsán.

Csizi szerint olyan képviselő kell Pécsnek, akiben a kormány partnert lát

Visszatérve a hétfői eseményekre, Gulyás Gergely fellépése sem volt kutya, de az igazi nagy show-t a helyi erő Csizi Péter szolgáltatta, az MTI híre szerint ugyanis a következőket állította:

  • "az elmúlt nyolc évben a pécsiek kormányzati támogatással tudták saját kézbe venni a vízszolgáltatást." (Volt még itt szó Magasház kormányzati segítségével lebontásáról, életveszélyes iskolák és az állatkert felújításáról.)
  • "Kiemelt kormányzati támogatásnak köszönhetően érkezett a városba nyolc új befektető és szintén a kormánynak köszönhető, hogy a British American Tobacco (BAT) pécsi dohánygyára nem zárta be a telephelyét, hanem ehelyett új gyártóegységeket alakított ki a megyeszékhelyen, új munkahelyeket hozva létre" - sorolta a politikus az MTI híre szerint.
  • "Az újraválasztásért induló képviselő szerint Pécsnek különösen fontos, hogy olyan parlamenti képviselője legyen, akiben partnert lát a kormány."
  • Menjünk sorban: a vízmű elfoglalása miatt Pécsnek végül 3 milliárd forintos büntetést kellett volna fizetnie a francia Suez-vállalatnak, végül a kormány ezt gálánsan "átvállalta" és az adófizetők pénzéből kifizette.

    Jött 8 befektető, és a kormánynak hála a BAT nem zárta be a gyárát: nos, az is a kormánynak volt majdnem köszönhető, hogy a BAT bezárja a pécsi üzemét - a dohányipari különadó remélem mindenkinek mond valamit.

    Az utolsó rész pedig mindent visz: ha Csizi Péter olyan jóban lett volna a kormánnyal, mint ahogy mondja, akkor mégis hogya a túróba történhetett az, hogy Orbán Viktor a baranyai sztrádák folytatását egy egyszerű mozdulattal évekre leállította. Ha ilyen a partnerség a Fideszéknél, akkor inkább kösz, nem. Hozzátennénk, a városnak és a térségnek olyan országgyűlési képviselőre van leginkább szüksége, aki azokért lobbizik, akik megválasztották. Nem pedig bratyizik a mindenkori kormánnyal.

    Mindezeket az aggályokat szívesen megosztottuk volna a helyszínen a két fideszes országgyűlési képviselővel - ha kaptunk volna meghívót az eseményre. (Nem az első ilyen eset, a repülőgépgyár bejelentését, a Pécsi Nemzeti Színháznak adandó plusztámogatást is az MTI-ből tudhattuk meg, mert nem vagyunk kedvesek a "Pétereknek".)

    Mert mind tudjuk, a kritikus kérdések előli bujdoklás és trükközés a jellemes ember sajátja - hogy egy dakota közmondást idézzünk.