Találós kérdés: lezárul a nyomozás a Tüke Volvo-beszerzéseiben a választásokig?

2018. február 13. 16:23 2018. feb. 13. 16:23

Hát nem! Szakács László újabb kérdése nyomán Polt Péter szokásos szűkszavú/semmitmondó válaszából kiderült: május 9-e a hűtlen kezelést is felvonultató gyanús ügy nyomozásának új határideje. Azaz a választások után egy hónappal. Nagggyon ravasz!

Szakács László baranyai szocialista parlamenti képviselő már számos alkalommal intézett kérdést a Polt Péter legfőbb ügyészhez – az első ilyen kérdés nyomán derült ki egyáltalán, hogy nyomozás folyik a Tüke Busz használt Volvo buszai ügyében.

Nyomoznak a Tüke Busznál a Volvo-beszerzések miatt

Különösen jelentős vagyoni hátrány okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt folyik az eljárás, már az iratokat is lefoglalták. Szakács László, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese kérdezett az ügyben Polt Pétertől, aki szűkszavúan, de válaszolt. Hogy mik vannak... A szocialista párt baranyai parlamenti képviselője tett fel kérdéseket a legfőbb ügyésznek, így derült ki a turpisság.

Az korábban több kört is ment a sajtóban, hogy a használt Volvo-buszok pécsi beszerzése körül valami nagyon nem stimmel. Arról a 115 Volvo buszról van szó, amit 3,5 milliárd forintért vett meg a Tüke Busz Zrt. A Buszcsere Programban felvett közel 6 milliárd forintnyi hiteleit a Tüke Busz Zrt. a mostani állá szerint 2028-ig fogja törleszteni. Addigra a mostani újabbnak mondható Volvók egy része 21 éves lesz.

A Tüke által kiírt közbeszerzésen csak egy holland cég indult egy nyolcéves Volvo-flottával, így a céget győztesnek hirdették ki. A társaság szerepe több szempontból is különös. Mindenekelőtt azért, mert még 2014 decemberében a Volvo Hungária Kft. vezetője levélben tájékoztatta a Tüke fejlesztési vezérigazgató-helyettesét, Paiger Istvánt, hogy Hollandiában eladásra vár egy nyolcéves Volvo-flotta. Ez a flotta pedig ugyanaz volt, mint amelyet később, 2015 áprilisában megvásárolt a holland cégtől a Tüke - az ár viszont a jelek szerint nagyon is különbözött.

Úgy tudjuk - és ezt a Tüke kérdésünkre nem cáfolta -: a szólóbuszokat 18 ezer 770, a csuklósokat 19 ezer 550 euróval drágábban vették meg, mint amennyiért a Volvo Hungária Kft. által jelzett holland cégnél kínálták.

Arról a mai napig csak a találgatások folynak, hogy pontosan mekkora is lehetett az összeg, ami miatt a nyomozás folyik, a találgatások 600 millió és 1 milliárd forint közé esnek.

Ám aki bohó módon azt gondolta volna, hogy a választásokig a város valószínűleg legnagyobb korrupciós botrányában történik valami érdemleges a nyomozásban, annak csalódnia kell.

Szakács László legutóbbi kérdésére ugyanis Polt Péter azt válaszolta: a nyomozás legújabb határideje május 9-e. Az újabb hosszabbítás oka pedig „a tényállás felderítéséhez szükséges nyomozati cselekmények száma és időigénye”.

Ennyi. Csak pontosan, szépen.