Az önkormányzatiságot mentené a baloldali képviselő

2018. február 15. 08:45 2018. feb. 15. 08:45

Átszabná a Fidesz a választási rendszert, az újabb demokráciavesztés főleg a kisebb településeket érintené. Gulyás Emil, a pécsi közgyűlés szocialista képviselője önálló előterjesztésében tiltakozik ez ellen, ehhez kéri képviselőtársai támogatását a testület csütörtöki ülésén.

"I. Rudolf német király az 1274-es nürnbergi diéta megnyitásán kijelentette: "Mindenkinek jóvá kell hagynia azt, ami mindenkire tartozik”. Magyarország egyetlen polgárát sem lehet elzárni az életünket meghatározó egyetlen döntésből sem, hiszen közünk van hozzá!” – írja a pécsi közgyűlés elé csütörtökön kerülő előterjesztésében Gulyás Emil, az MSZP önkormányzati képviselője.

A képviselő szerint „Magyarországon az önkormányzatok önállóságuk és hatásköreik megnyirbálása ellenére is még mindig a közös ügyek képviseletének színterei. A települési önkormányzatokban kapcsolódik össze a helyi ügyek intézésének jogi és politikai felelőssége.” Hozzátette azt is: az önkormányzati feladatok jó részének államosítása erőszakkal viszi egyre távolabb a helyben keletkező problémákat azok megoldásától, példaként elég a közoktatást, mint az erőltetett államosítás kudarcát említeni.

Gulyás Emil leírta: a sajtóban többféle kiszivárgott elképzelés látott napvilágot, elsőként, hogy a 2000 – mások szerint 5000 – lélekszámot el nem érő településeken nem lenne választás 2019 őszén. Ha mégis fenntartanák egy demokratikus legitimáción alapuló településvezetés látszatát, akkor csak egy elöljárót választana a település lakossága. Egy ilyen rendszerbe persze nem fér bele egy független „polgármester”, de ha mégis, akkor a szava aligha számítana az új egységként létrejövő járási közgyűlésekben, amelynek létrehozásában nyilvánvalóan látszik a fővárosban már alkalmazott logika lemásolásának szándéka.

Ám a képviselő és a szocialisták szerint minden ilyen vagy ehhez hasonló elképzelés elfogadhatatlan, a legkisebb településeket sem lehet megfosztani attól a joguktól, hogy a helyi ügyekben a döntéshozókat maguk válasszák meg. Egy ezzel ellentétes lépés kezdeményezésére csak egy arrogáns, pökhendi, diktatúrát kiépítő központi hatalom szánhatja rá magát Sajtóhírek szerint a Fidesz-KDNP pártszövetség belső köreiben egy 2018-as országgyűlési – e tárgykörben szükségszerűen kétharmados – választási győzelem esetén alapvetően átszabnák az önkormányzati rendszert, mindenekelőtt az önkormányzati választási szabályokat.

A képviselő a Pécsi STOP-nak elmondta: feltétlenül bízik abban, hogy előterjesztését támogatják az ellenzéki erők, de talán a demokráciában még hívő kormányoldali képviselők is.