Tiborcz-Elios-ügy: Siklóson is volt összefonódás

2018. február 16. 14:27 2018. feb. 16. 14:27

Tovább gyűrűzik a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz és pécsi barátjához, Hamar Endréhez köthető közvilágítási botrány, sajtóhírek szerint ugyanis Siklóson Hamar két cége is közreműködött az Elios Innovatív Zrt. pályázatában.

Egyre több minden derül ki az Európai Csalás elleni Hivatal (OLAF) jelentéséből arról, hogy az Elios Innovatív Zrt-t egykor irányító, és benne tulajdonnal is rendelkező Tiborcz István és köre hogyan játszott össze több olyan pályázaton, melyeken uniós pénzekből újították meg a közvilágítást, és amelyeken az Elios Zrt. nyert.

A hivatal arra jutott, hogy már-már a szervezett bűnözés mintáit mutatta az a 35, 2009-14 közt megnyert közbeszerzés, amit vizsgáltak, épp ezért a jelentést megküldték a magyar ügyészségnek, és javasolták, hogy az unió kérjen vissza az országtól 13,1 milliárd forintot.

Az ügy előzményeiről, baranyai vonatkozásairól, az OLAF-jelentésről ezen a linken találhatnak cikkeket. Pécsen is az Elios nyerte a közvilágítási korszerűsítés első ütemét, itt azonban milliárdos banki hitel fölvételéből folytak a munkálatok.

A 24.hu cikke szerint a vizsgált 35 közbeszerzés közül 23-nál feltűnt a pécsi Sistrade Kft., 12-nél pedig a budapesti Eupro Projektmenedzsment Kft., mint az önkormányzatoknak a pályázatok létrehozásában segítő (tanácsadó) cég. A bökkenő ezzel "mindössze" az volt, hogy mindkét cégben Hamar Endrének, Tiborcz István jó barátjának, iskolatársának (mindketten a pécsi ciszterbe jártak) van tulajdona. Hogy a dolog még szebb legyen, Hamarnak a vizsgált időszak egy részében egy másik cégen keresztül (Green Investment Kft.) az Elios Zrt-ben is volt tulajdonrésze.

A 24.hu kigyűjtötte a tanácsadói egyezéseket az uniós pénzből folytatott közvilágítási korszerűsítéseknél:

Jól látható a táblázatból, hogy Siklóson, ahol ugyancsak uniós forrásból, 181 millió forintból lett megújítva az Elios által a közvilágítás, ott Hamar mindkét cége képviseltette magát. (Az INS Energia Kft. békéscsabai illetőségű.)

A cikk szerint az OLAF a jelentésében azt javasolta az uniós hatóságoknak, hogy azért is kérjék vissza a 13,1 milliárd forintot Magyarországtól, mert "a tanácsadók nem csak annak voltak tudatában, hogy ezzel megkárosítják az Európai Uniót, hanem annak is, hogy ezzel illegálisan gazdagodnak."

A Hamar-féle Sistrade által készített Excel-táblázatokat (melyek fiktívek voltak, és csak arra voltak jók, hogy felsrófolják az árakat) pedig az Elios közvilágítási osztályvezetőjével, Mancz Ivette-tel együtt készítették - olvasható a cikkben.