A demokráciáért tüntettek Pécsett

2018. február 17. 19:24 2018. feb. 17. 19:24

Több százan voltak kíváncsiak szombaton délután a Kiállunk egymásért és máskért is, valamint Legyen világosság nevű rendezvényekre a pécsi Kossuth téren. Neves közéleti szereplők ajánlották Mellár Tamást a választókerület képviselőjének.

Így jár, akit a Fidesz megment

A devizakárosultak esete legyen intő példa: mindenki így jár, akit a Fidesz megment – mondta Szakács László baranyai baloldali politikus az Ágoston Andrea zervezte két, valójában egy nagy rendezvény elején. – A kormánypárt képviselőinek is itt kellene lennie, és meghallgatni, hány átsírt-átszámolt éjszakán vannak túl a károsultak, hány család ment tönkre, mert a politika nem megoldotta, hanem összekutyulta a dolgokat.

Szakács hozzátette: ha a politika elrontotta, tegye is rendbe – a brókerbotrányok áldozatai kapják meg a teljes kártalanítást. Nem megkerülhető a Magyar Nemzeti Bank felelőssége, kapják meg a vagyonából a kártalanítást, így Polt Péternek lesz oka, hogy keresse a Quaestor-vagyont – vélekedett Szakács László.

A politikus elmondta: az ország tizede devizakárosult, nekik új banki elszámoltatási törvény kell és kárpótolni őket, ha többet fizettek vissza, mint a felvételkori árfolyam. Ha pedig már elvették az adós házát, akkor legyen elég a banknak: ha elég volt fedezetnek, amikor szerződést kötöttek, legyen az most is – hangsúlyozta a szocialista frakcióvezető helyettes. Szakács László leszögezte: vállalásokat tettek, és kormányváltás esetén ezeket teljesítik is.

Vejétől bűzlik – vissza a demokrácia útjára

Legyen világosság, főleg azokban a vidéki városokban, ahol sötét van, mert valakik ellopták a közvilágítás korszerűsítésére szánt forrásokat – mondta Mellár Tamás, a demokratikus összefogás jelöltje a Baranya 1-es választókörzetben. – Az OLAF-jelentés elég egyértelműen rámutatott, hogy rendszerszerű lopás van, egészen a legfelsőbb szintig.

A közgazdász professzor szerint a régi mondás, miszerint „fejétől bűzlik a hal” ma már inkább úgy szól: vejétől bűzlik. Mellár Tamás abban bízik: április 8-a után az ügyben felelősségre vonás jöhet. A jelölt beszélt arról is, Magyarország egyre jobban leszakad a régión belül is, de Pécs az országos átlaghoz képest is gyengébb. Csökken a lakosság és az egyetemisták száma. – A mostani városvezetés teljesen alkalmatlan, Pécs is tele van korrupciós ügyekkel, hogy csak a Tüke buszbeszerzéseit és a Zsolnay-ügyet említsem. Ezeket ki kell vizsgálni, de a legnagyobb baj az, hogy ez a városvezetés nem tudta kitalálni, mit is kellene tenni.

Mellár Tamás elmondta: azért indul a választásokon, hogy segítsen az országnak visszatalálni a demokrácia útjára, és azért, hogy Pécsnek legyen jövője. Azt is megígérte: ha április 8-án a megfelelő helyre tesszük az x-et, akkor pár év múlva büszkén tekinthetünk vissza az elért eredményekre.

Mindannyiunk becsülete a választások tétje

Heller Ágnes filozófus gyújtó hangulatú beszédében elmondta: élt már, amikor Magyarország belépett a második világháborúba. Az emberek nem tudták, mit válasszanak, így a pusztulást, a becsület és az ország elvesztését választották. - Megint választunk, és most a jövő történészei előtt kell megmentenünk az ország és mindannyiunk becsületét – mondta Heller Ágnes, akit tapsolva ünnepelt a tömeg. – Ez a választás erről szól és arról, hogy a belső törököket eltávolítsuk. Helyettük olyanokat kell választani, akik tudják, milyen a liberális demokrácia, mi az igazságosság, a becsület.

A filozófus elmondta: szerencsénk van, mert tudjuk, mi ellen választunk. Miközben a szegénység már öröklődik, a kormány mamelukjai lassan egész Magyarországot birtokolják. – A korrupció nagyon rossz kifejezés arra, ami itt folyik – mondta Heller Ágnes. – Korrupció, ha a gazdagok lefizetik a politikusokat. Ám ha egy zsarnok a talpnyalóinak adja ajándékba a fél országot, az nem korrupció, az modern feudalizmus. A korrupció helyett pontosabb a maffiakormányzás, de találóbb a zsarnokság.

A szónok kiemelte: nem kötelező a részvétel a választásokon, de ettől még mindenki erkölcsi és állampolgári kötelessége, aki azt akarja, hogy gyermekei tisztelettel és becsülettel nézzenek a szemébe, az elmegy szavazni. A közöny pusztulásba vezeti az országot. – Nem kell a pártokat szeretni, szeretőiteket, gyermekeiteket szeressétek – mondta az egybegyűlteknek Heller Ágnes. – A kérdés most az, ti kitől várjátok, hogy rendbe hozza az országot. Ez az ember itt Pécsett Mellár Tamás.

Kell egy jelölt, aki kiemelkedik a többi közül

Az eseményen felszólaltak hitelkárosultakat képviselők, újságíró, szobrász, szakszervezeti vezető, a Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke és egykori kaposvári kormánytisztviselő is.

Nagy Erzsébet pécsi pedagógus, ismert civil aktivista beszélt az elzálogosított Kodály Központról, aminek ki tudja, ki lesz az új tulajdonosa és mit álmodik meg oda koncertek helyett. Nagy szólt arról is, hogy a nép még tűr, bár Pécsett civil összefogással sikerült már megakadályozni lokátor építését. Abban bízik, ugyanilyen győzelmet tudnak aratni a civilek a tervezett atomtemető és uránbánya ügyében is. Kiemelte azt is: az egyfordulós választási rendszer miatt kell találni egy jelöltet, aki kiemelkedik a többi közül, aki változást akar, aki le tudja helyben váltani a parancsuralmi rendszert, ezt a diktatúrát, és rá voksolni.

A pécsieknek mindegy, hogy Simicska vagy Tiborcz lop

Gulyás Emil pécsi szocialista önkormányzati képviselő beszélt arról, hogy pillanatnyilag 19 milliárdos lyuk is tátonghat Pécs idei költségvetésén. Beszélt a Pécset is érintő Elios-botrányról, és arról, a város nem csak áldozat volt, de kísérleti terep is, mivel több itteni cég is érintett volt benne. Gulyás kiemelte: bárki bármit mond, a pécsieknek mindegy, hogy Simicska vagy Tiborcz lopja el a pénzüket. A hitelből felújított közvilágítás és a Volvo-beszerzés 2 milliárd forintot vitt el és nem tudni, mennyibe kerül majd a városnak a Zsolnay-Ledina háború.