Már megint nagyot menekült Hoppál Péter - videó

2018. február 20. 11:12 2018. feb. 20. 11:12

Hoppál Péter ismét megmutatta, hogy milyen ügyesen tudja kicselezni a kellemetlen kérdéseket. Ezúttal az OLAF-jelentésről kérdezték volna a Parlamentben politikustársaival egyetemben, de nem sikerült lassítania.

Mint ismert, az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) megvizsgálta a 2009-14 közti magyarországi, uniós forrásból végzett közvilágítás-korszerűsítési közbeszerzéseket, és súlyos visszaéléseket és szabálytalanságokat fedeztek fel, amelyekben az Elios Innovatív Zrt. volt érintett, melynek Orbán Viktor veje, Tiborcz István 50 százalékban volt tulajdonosa. Ez a cég végezte a pécsi közvilágítás korszerűsítését is, melyet 2017 második felére 7,5 milliárdos költségvetési hiányt összehozó pécsi önkormányzat egymilliárdos hitelből finanszírozott anno.

Az OLAF a két évig tartó vizsgálat után arra jutott, hogy az Elios által elnyert 35 közbeszerzés kapcsán 43,7 millió eurót, vagyis átszámítva 13 milliárd forintot kell visszakövetelni. Ráadásul a vizsgált közbeszerzések felében, 17 esetnél szervezett csalási mechanizmus kiépítését is felfedezni vélte a szervezet a 24.hu cikke szerint.

Az ügy hetek óta pörög a magyar sajtóban, a kormánypárti politikusoknak viszont nem igazán fűlik a foga ahhoz, hogy nyilatkozzanak a témában. Hétfőn a 24.hu munkatársa a Parlamentben próbálta szóra bírni a képviselőket, jórészt sikertelenül. Ehhez két dolog kellett. Az egyik, hogy a sajtó munkatársai mindössze egy durván 10 méteres szakaszon faggathatják a politikusokat, a másik pedig, hogy a politikusok szemérmetlenül kikerülték ezt a szakaszt. A lap újságírója többek között a 2018 első napjaiban tök új szolgálati kocsit kapott Hoppál Pétert is mikrofonvégre szerette volna kapni, de a pécsi illetőségű kulturális miniszter még talán nem is lassított, suhanása a 43. másodpercnél látható:

Hoppál Péter már korábban is menekült a média elől. 2017 októberében a 444.hu munkatársa szerette volna megszólaltatni az őcsényi lincshangulat kapcsán, de a honatya némi hebegés után inkább mondat közben nyomott egy hátraarcot, mintha hirtelen valami nagyon fontos jutott volna az eszébe, csak éppen az a másik irányban volt.