A Fidesz szerint csak etikátlan híresztelés, hogy trükközés lett volna Szigetváron

2018. február 20. 11:47 2018. feb. 20. 11:47

Nagy Csaba szigetvári fideszes képviselő szerint etikátlan híresztelés, hogy a fideszes aktivisták pénzért és trükkel próbálnak támogatói ajánlásokat gyűjteni a körzetében. Az Együtt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést választási csalás miatt.

A hétvégén cikkezett arról a Pécsi STOP, hogy egy ismeretlen eredetű sms szerint hétfőn Szigetváron egy étterembe várták a fideszes aktivistákat, akiknek pénzért kellett volna támogatói ajánlásokat gyűjteni Nagy Csaba megyei elnök, a körzet kormánypárti képviselőjelöltje mellett. Az sms-ben egy trükk is le volt írva, miszerint az akciót migránsellenes aláírásgyűjtésnek "álcázzák". Az sms-ben megjelölt étterem pedig egy szigetvári fideszes politikushoz volt köthető már korábban, aki nem mellesleg megyei önkormányzati képviselő - Nagy Csaba pedig a megyei közgyűlés elnöke.

Hétfőn Berkecz Balázs, az Együtt szigetvári kötődésű tagja a helyszínen járt, és videójában elmondta, a reggeli és hételeji időponthoz képest meglepően sokan voltak a helyszínen, köztük több fideszes politikus és aktivista is.

Szakács: Nagy Csabát senki sem ismeri Szigetváron

Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese a Hír TV-nek még a hétvégén arról beszélt, hogy etikátlan az eljárás.

Hétfőn este a 24.hu-nak már a következőt mondta:

Az önmagában még csak etikátlan, ha a kormánypárt fizetett forradalmárokkal akar választást nyerni, hiszen információnk szerint 70 forintot adnak egy aláírásért az aktivistáknak (...). Az viszont még nagyobb baj, ha ezt a választók megtévesztésével akarják elérni. Ennek már az előkészülete is büntetendő.

Arra a kérdésre, hogy erre miért fanyalodna a Fidesz, a következő volt a válasz Szakácstól:

Mert Nagy Csabát szinte senki nem ismeri Szigetvár környékén, ő egy pécsi képviselő, aki ráadásul most vette át a jelöltséget a politikától visszavonult Tiffán Zsolttól. A migrációval sokkal könnyebb megszólítani az embereket.

Szakács szerint "sokan nem olvassák végig az íveket a fejléctől a lap aljáig, tehát elképzelhető, hogy ha a rámenős aktivista azt mondja, ez egy bevándorlás ellen tiltakozó papír, megkapja rá az aláírást."

Szakács arra kérte a Fideszt, hogy álljon elő és tisztázza az ügyet.

Az Együtt feljelentést tesz

Berkecz Balázs a 24.hu-nak arról beszélt, hogy az nem kifogásolható, ha egy párt, amelynek van pénze, fizet az aktivistáinak a munkájukért, ám a történet felveti a választási csalás gyanúját, épp ezért az Együtt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz.

Nagy Csaba: etikátlan híresztelés az egész

A 24.hu-nak Nagy Csaba is megszólalt. Szerinte kizárólag a törvényi előírásoknak megfelelően, "polgármestereinkkel, önkormányzati képviselőkkel, barátokkal, családtagokkal és elkötelezett támogatóinkkal közösen" gyűjtik az aláírásokat. Szakács László felvetését értelmezhetetlennek nevezte, és azt írta a lapnak, hogy "etikátlannak tartja az MSZP-hez tartozó baloldali blogok hírhajhászását".

Madaras: sem tulajdonosa, sem üzemeltetője nem ő senkinek

Madaras Zoltán megyei fideszes képviselő is megszólalt az ügyben a 24.hu-nak. Ő a következő választ írta:

Sem tulajdonosa, sem üzemeltetője soha nem voltam a szóban forgó Kiskakas étteremnek. Sem tulajdonosa, sem ügyvezetője soha nem voltam a fent hivatkozott közétkeztetést biztosító cégnek. (...) Teljes mértékben hazugság, sajnálatosnak tartom, hogy a tehetetlen ellenzék, amely egyszer már tönkretette az országot és Szigetvárt, hazugságok terjesztésével próbálja ismét elterelni figyelmünket a választópolgárokért végzett munkáról.

Tegyük hozzá halkan, hogy Szigetváron a Fidesz hatalma után derültek ki érdekes hiányok, és a volt fideszes polgármester harmadrendű vádlott hivatali vesztegetés ügyében.