Komlói börtön: továbbra sincs kivitelező

2018. február 20. 14:18 2018. feb. 20. 14:18

Nem hogy nem álltak neki a beharangozott 2017-es év végén a komlói börtön építésének, a kivitelező sincs meg a kóterhez. A BVOP továbbra is hallgat az ügyben.

Február elején írtuk meg, hogy akkora a sunnyogás a komlói börtön körül, mintha a némasággal el lehetne feledtetni, hogy micsoda hurráoptimista kommunikáció volt a témában.

Tavaly szeptemberében még azt kommunikálták, hogy még 2017-ben nekifoghatnak a nyolc új börtön építésének, melyek 2019-re készülhetnek el. A börtönprojekt Komlót is érinti, a tervek szerint ugyanis a volt bányászvárosba is álmodtak egy 500 fős bentlakásos intézményt. Miután januárban még egyetlen közleményt sem kaptunk arról, hogy micsoda munkák folynak a baranyai városban, megkerestük a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát, segítsenek már nekünk, hogy áll a projekt. Miután az emailünkre nem érkezett válasz, telefonon is kerestük a BVOP-t, ennek során megnyugtattak minket, hogy jön válasz, várjunk türelemmel. Azóta is várunk.

Mint kiderült, hasonlóképp járt a Magyar Narancs is. A lap is faggatózott börtönügyben, de a február 19-i cikkük szerint pontosan ugyanannyi választ kaptak, mint mi. Kiderítették azonban, hogy a közbeszerzési eljárás megint eredménytelen lett, és négy új börtönnek - az ózdinak, a kemecseinek, a csengerinek és a hevesinek - még mindig nincsenek kivitelezői.

Felmerült a gyanú, hogy így járt a komlói is, ezt pedig Polics József, a város polgármesterének a helyi 7300.hu-nak adott válasza alátámasztani látszik. A lapnak Polics elmondta: egyetlen eljárás nem lett eredményes, így a komlói sem.

Hogy a kivitelezőpara mekkora csúszást jelent ez, azt egyelőre nem tudni. 2017 nyarán még arról szóltak a hírek, hogy 2019-re elkészülhetnek a börtönök, a komlói büntetés-végrehajtási intézmény első leendő 53 dolgozóját pedig már 2017 januárjában elkezdték képezni.