Tóth Bertalan választ vár Elios-ügyben

2018. február 21. 11:41 2018. feb. 21. 11:41

A baranyai szocialista politikus Varga Mihálytól kért közérdekű adatokat, egyebek mellett a Pécset is sújtó Elios-botrányról, arról, hogy milyen egyéb csalási ügyekről volt még információja és hogy miként működik az Orbán-féle szervezett bűnözés.

Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti frakcióvezetője a képviselői irodaházban tartott sajtótájékoztatót szerdán. A pécsi politikus elmondta: az OLAF 40 ügyben vizsgálódott, de ezek eddig titokban maradtak. Tóth bejelentette: az OLAF Koordinációs Iroda által készített jelentések közérdekű adatok, ezt mondja a Fővárosi Törvényszék ítélete is. Ezekből a jelentésekből kiderülhet, milyen információkkal rendelkezett a nemzetgazdasági miniszter és mikor kapta meg őket, például az Elios vagy más vizsgálati ügyekben, milyen egyéb ügyek vannak folyamatban, azok mennyibe kerülhetnek az adófizetőknek. Ahogy az is, hogy milyen intézkedéseket tett Varga Mihály ezekben az ügyekben és hogy miként működik az Orbán-féle fideszes szervezett bűnözés. Az ítélet 15 napot ad Varga Mihálynak, hogy valljon színt és hogy megküldje a kért adatokat a számukra.

Tóth beszélt az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóságról is. A szervezet 2010 óta működik Magyarországon, független a magyar szervektől, irányító hatóságoktól. Ez a szervezet a kalocsai közvilágítási ügyben már 2016-ban vizsgálatot végzett. Tóth Bertalan kiemelte: a magyar kormány ezt is titkosította, bár bírósági ítélet alapján ez is közérdekű adat, így ezt is kikéri a szocialista politikus Varga Mihálytól. Ahogyan azt is: az elmúlt 8 évben a főigazgatóság milyen megállapításokat tett, mennyi támogatást kellett visszafizetnie a magyar adófizetőknek, hogy éltek vissza a fideszes korrupciós rendszerben a pénzükkel, hogyan hordták haza, loptál el, gazdagították a fideszes holdudvart és a miniszterelnök családját.

Mint ismert, az Orbán Viktor vejéhez kötődő Elios-botrány Pécset különösen sújtja, mivel itt milliárdos hitelből készült el a munka.